Savet Evrope Foto: Wikipedia

U saopštenju Skupštine Srbije navodi se da junsko zasedanje obeležava i izbor nove predsednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilijan Mari Paskije iz Švajcarske.

Plenumu će se, pored ostalih, obratiti i premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Slovačke Petar Pelegrini i ministar spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske i predsedavajuća Komitetu ministara Marija Pejčinović Burić juče je govorila i o zaštiti prava nacionalnih manjina kao jednom od prioriteta hrvatskog predsedavanja.

Članovi srpske delegacije su ministarki uputili pitanja koja se tiču prava Srba kao nacionalne manjine u Hrvatskoj – proporcionalno zapošljavanje manjina u javnom sektoru i upotreba srpskog jezika i ćiriličkog pisma, nestali tokom sukoba iz devedesetih, povraćaj imovine i vlasničkih prava u skladu sa Bečkim sporazumom.

Zatražena je i ocena saradnje sa Srbijom u vezi sa položajem hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Delegacija Srbije čine šef delegacije Aleksandra Tomić i članovi Marija Obradović, Elvira Kovač Biljana Pantić Pilja, Dubravka Filipovski, Žarko Obradović, Aleksandar Stevanović i Aleksandar Šešelj, piše u saopštenju. (kraj) vbr 11:29