Delegacije Srbije na junskom zasedanju u Parlamentu SE 1Savet Evrope Foto: Wikipedia

Članovi stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope učestvuju na junskom zasedanju koje se održava do 29. juna u Strazburu, a na dnevnom redu su situacija u Siriji, položaj branilaca ljudskih prava, restrikcije u radu NVO, migracije i osnaživanje žena u privredi.

U saopštenju Skupštine Srbije navodi se da junsko zasedanje obeležava i izbor nove predsednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilijan Mari Paskije iz Švajcarske.

Plenumu će se, pored ostalih, obratiti i premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Slovačke Petar Pelegrini i ministar spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske i predsedavajuća Komitetu ministara Marija Pejčinović Burić juče je govorila i o zaštiti prava nacionalnih manjina kao jednom od prioriteta hrvatskog predsedavanja.

Članovi srpske delegacije su ministarki uputili pitanja koja se tiču prava Srba kao nacionalne manjine u Hrvatskoj – proporcionalno zapošljavanje manjina u javnom sektoru i upotreba srpskog jezika i ćiriličkog pisma, nestali tokom sukoba iz devedesetih, povraćaj imovine i vlasničkih prava u skladu sa Bečkim sporazumom.

Zatražena je i ocena saradnje sa Srbijom u vezi sa položajem hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Delegacija Srbije čine šef delegacije Aleksandra Tomić i članovi Marija Obradović, Elvira Kovač Biljana Pantić Pilja, Dubravka Filipovski, Žarko Obradović, Aleksandar Stevanović i Aleksandar Šešelj, piše u saopštenju. (kraj) vbr 11:29

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari