Demokrate će birati novog predsednika 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Demokratska stranka u subotu će održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će se, između ostalih tačaka, donositi odluka o raspisivanju izborne skupštine DS koja će birati predsednika i potpredsednike stranke kao i stalni sastav GO.

Ovo je za Danas potvrdila Dragana Rakić, potpredsednica DS, ističući da će se o datumu izbora u stranci izjasniti GO u subotu.

– Održava se redovna sednica Glavnog odbora DS koju do sad nismo mogli sazvati zbog epidemioloških mera. Osim podnošenja izveštaja predsednika i predsednika Izvršnog odbora o radu između dve sednice GO, na dnevnom redu će se naći i odluka o raspisivanju radne i izborne skupštine Demokratske stranke. Na radnoj skupštini se usvaja novi Statut, a na Izbornoj skupštini ćemo birati predsednika, potpredsednike kao i stalni sastav Glavnog odbora, najavila je Rakić.

Ona je objasnila da je za termin izbora nekoliko datuma u opticaju i da postoji mogućnost da se izborna skupština održi početkom jula, pre sezone godišnjih odmora, ali da će konačnu odluku doneti članovi GO. Rakić je istakla i da je DS u procesu reforme već godinu dana, te da bi ovim izborima taj proces trebalo da se zaokruži.

– Verujemo da ćemo usvajanjem najvišeg stranačkog akta i izborom novog stranačkog rukovodstva zaokružiti proces stranačke reforme i obnove, a onda punim kapacitetom nastaviti borbu za smenu kriminalizovanog režima. Ovo je važna sednica GO za demokrate koju smo dugo čekali, jer pokazuje našu rešenost da dubinski reformišemo stranku kojoj će interes građana uvek biti na prvom mestu. Naš cilj jeste da Demokratska stranka bude stranka za koju će ljudi glasati jer u njoj prepoznaju iskrene borce za javni interes, a ne zato što smo manje zlo, navela je potpredsednica DS.

Sednica je zakazana za 14.30 sati u Dorćol placu u Beogradu.

Prethodna sednica GO DS održana prošlog leta bila je praćena dramom zbog „raskola“ odnosno odvajanja grupe sada već bivših demokrata predvođenih Branislavom Lečićem, koji su uspostavili paralelne stranačke organe i pokušali da preuzmu vođenje strankom.

Među njima su bili Dragoslav Šumarac, Vida Ognjenović i Aleksandra Jerkov, a zbog „pobune“ je predsednik DS Zoran Lutovac iz stranke isključio i Balšu Božovića, Radoslava Milojičića Kenu, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića.

Uoči ovog raskola aktivno su se vodili pregovori oko formiranja „Velike DS“ odnosno spajanja Demokratske stranke sa strankom ZZS Nebojše Zelenovića i SDS Borisa Tadića.

Ipak, posle višemesečne drame oko podela u okviru DS, koje su se završile formiranjem nove organizacije Demokrate Srbije oko Lečića, ideju o ujedinjenju svih demokrata napustile su sve strane.

Nakon što su nezadovoljni članovi otišli iz stranke, u više navrata je pominjano da bi izborna skupština DS trebalo da se održi, a predsednik Zoran Lutovac je insistirao da tome treba da prethodi usvajanje novog Statuta na osnovu koga će se sprovoditi izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari