Diplomate: EU se žuri da reši problem Kosova 1

Briselski pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni krajem septembra, dok se malo stišaju strasti između dveju strana.

Evropskoj uniji se žuri da reši pitanje Kosova pre izbora za Evropski parlament, koji se održavaju od 23. do 26. maja naredne godine. Do tada je u strukturama EU „sadašnja garnitura“, a posle se se sve menja, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući nedoumice u vezi sa nastavkom pregovora o Kosovu, izazvane činjenicom da srpski predsednik Aleksandar Vučić zbog retorike i poteza Prištine nije želeo da se prošlog petka sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, već su održani samo odvojeni sastanci Vučića i Tačija sa posrednicom u dijalogu i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Naši izvori ukazuju da bi aktuelni zvaničnici EU „želeli da pribave sebi uspeh u vezi sa započetim pregovorima Beograda i Prištine“. Kako preciziraju, „u decembru i januaru biće pauza u pregovaranju, zbog praznika, pa je svaka sedmica dragocena“.

„Sve više su u Briselu skloni da prihvate sugestije iz Vašingtona da se putem razgraničenja okončaju pregovori o Kosovu, pa će to uskoro biti postepeno prihvaćeno kao jedno od legitimnih rešenje. Očekuje se da evolutivno i Berlin i Pariz odustanu od rigidnijih stavova, odnosno protivljenja dogovoru Beograda i Prištine koji bi podrazumevao razgraničenje, odnosno korekciju granica“, tvrde nezvanično diplomate.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, poručio je u jučerašnjem intervjuu za portal European Western Balkans da će Srbija morati da se pomiri sa Kosovom, do potpune normalizacije odnosa. Upitan da li je Americi prihvatljiv dogovor Srbije i Kosova o teritorijama, Palmer je poručio da SAD žele da vide „sveobuhvatan, lokalni ugovor posvećen napretku, pokušavajući da pregovaračkim stranama omoguće prostor za pregovore o najboljem dogovoru koji mogu postići… nešto što je pravično, nešto što je trajno, nešto što se može prodati i u Srbiji i na Kosovu, a rukovodstvo može razgovarati sa ljudima, objasniti i dobiti podršku kritične mase za to“, rekao je Palmer, prenosi FoNet.

On je naglasio kako to „nije prazna provera“ jer SAD žele da „obe strane pregovaraju o najboljem mogućem dogovoru i podstiču „obe strane da postignu sporazum“. „Kad budemo znali kakav je dogovor, zavisno od toga šta smo očekivali, jasno ćemo reći šta mislimo, ali je „važno za (pregovarački) proces da ga vode lokalni lideri“, kazao je Palmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari