DJB podneo krivičnu prijavu protiv Šapića 1

Predsednik odborničke grupe DJB u skupštini opštine Novi Beograd, Dimitrije Majkić, podneo je Trećem osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića zbog zloupotrebe službenog položaja, saopštio je pokret Dosta je bilo.

U prijavi se navodi da je Šapić kao predsednik opštine Novi Beograd nezakonito i besplatno stekao imovinu gradske opštine Novi Beograd, vrednosti veće od 1.500.000,00 dinara čime je izvršio krivično delo.

„Opština Novi Beograd osnovala je Humanitarnu fondaciju za pomoć teško oboleloj deci još 2013. godine. Međutim, u julu 2016. godine, Aleksandar Šapić je odlučio da osnuje i svoju privatnu humanitarnu fondaciju, da bi već mesec dana kasnije, preko većine koju ima u Skupštini opštine, doneo odluku da se opštinska fondacija jednostavno pripoji njegovoj privatnoj fondaciji, i samim tim – prestane da postoji. Dokumentacija u prilogu krivične prijave pokazuje da je sprovedena statusna promena spajanja Humanitarne Fondacije Novi Beograd – Aleksandar Šapić, sa jedne strane i opštinske Humanitarne Fondacije “Novi Beograd”, na osnovu koje je opštinska fondacija i njena celokupna imovina uneta u privatnu Šapićevu fondaciju a potom ista brisana iz registra i prestala da postoji“, ističe DJB u saopštenju.

Dodaju da su Tužilaštvu za organizovani kriminal podneli drugu krivičnu prijavu, i to protiv Aleksandra Šapića i njegove odborničke grupe, zbog kako kažu, toga što su kao organizovana grupa na štetu prihoda i imovine Javnog Preduzeća Sportski Centar Novi Beograd, počev od 15 juna 2015. godine pa nadalje pribavili protivpravnu imovinsku vrednost veću od 5.000.000,00 dinara.

„Sistem organizovane pljačke JP Sportski Centar Novi Beograd čiji je osnivač Opština Novi Beograd izvršen je preusmerenjem prihoda tog Javnog Preduzeća na račun i u korist privatnog Sportskog Društva “Klub plivačkih sportova Novi Beograd” čiji je vlasnik Aleksandar Šapić. Ozbiljnija posledica ove pljačke jeste višemilionski gubitak u poslovanju opštinskog javnog preduzeća. Šapić je preko članova veća opštine Novi Beograd omogućio bankarsko zaduženje u iznosu od 20.000.000,00 dinara pa čak i zalaganje imovine opštinskog javnog preduzeća u korist davaoca kredita AIK Banke a na ime osiguranja tog kredita“, navodi DJB i dodaje da su članovi veća opštine suprotno Statutu opštine Novi Beograd i prinudnim propisima utvrđenim Zakonima bez saglasnosti Direkcije za imovinu i bez odobrenja i mišljenja nadležnog javnog pravobranilaštva dali saglasnost da se opštinska imovina založi i zaključi ugovor o kreditu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari