Đorđević u ime Vučića položio vence na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu 1Ministar Zoran Đorđević Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Vence na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu položili su danas na Vidovdan ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića Đorđević je predvodio državnu ceremoniju polaganje venaca kojom se obeležava 631. godišnjica Kosovskog boja, a koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Đorđević je novinarima kazao da je Vidovdan simbol srpstva, slobode, „otpora ka tuđinu“, simbol hrabrosti, viteštva te da postoji dužnost i obaveza da se čuva uspomena na te dane.

„Na ovaj dan šaljemo jasnu poruku svetu da je Srbija svuda gde je srpski narod, da Srbija brine o svom narodu gde god da se on nalazi i da će tako biti i ubuduće“, rekao je on.

Na pitanje novinara u vezi sa korona virusom, na koji su pozitivni i pojedini članovi Vlade Srbije, Đorđević je odgovorio da je testiran u petak i da su rezultati negativni.

„Krizni štab imamo sutra, verujem da će on, na osnovu svih parametara koje ima doneti adekvatne mere u skladu sa tim da se zaštite građani Srbije“, dodao je on.

U Kruševcu se danas povodom Vidovdana, koji taj grad slavi kao svoj dan, sprovode brojna dešavanja.

Vence i cveće na Spomenik kosovskim junacima su, nakon državne ceremonije, položile delegacije Grada Kruševca i pobratimskog grada Bijeljine, te predstavnici brojnih udruženja i organizacija, a predstavnici grada su jutros su položili cveće i na spomenike na Slobodištu, na Fontani i na Bagdali.

Tokom dana na Trgu Kosturnica će biti otkriven i osveštan Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, a domaćini i gosti će potom obići i novopostavljeni jarbol na Bagdali.

Na večerašnjoj svečanoj sednici Skupštine grada biće uručene Vidovdanska nagrada, pohvale i plakete.

U crkvi Lazarici jutros je služena liturgija, potom kod Spomenika kosovskim junacima je održan pomen, a nakon toga je u kasarni „Car Lazar“ vladika kruševački David osveštao kamen temeljac za crkvu koja se posvećuje knezu Lazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari