Đurđević Stamenkovski: Naši zahtevi su korektni, loptica je sad kod njih  1Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Tražili smo više političkih sadržaja na javnim sevisu i veću zastupljenost opozicionih političkih predstavnika. Tačnije više vremena za opoziciju i redovne pozive i oponentima vlasti kada se pozivaju i predstavnici vladajućih partija, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici posle jučerašnjeg sastanka Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca.

Na sastanku su učestvovali urednici javnih servisa Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, Nenad Lj. Stefanović i Zoran Stanojević u ime RTS, kao i Nenad Čaćić i Željka Petrović ispred RTV.

Prema njenim rečima, ukazano je na neravnomernu zastupljenost opozicije u debati „Reč na reč“, koja je održana već 13 puta.

– Primetno je da su neke stranke više puta pozivane a neke jednom ili dva puta. Predstavnici javnih servisa su tražili da se ustanovi određeni kriterijum po kojem će stranke biti pozivane. U tom smeru postoje predlozi da istraživanja javnog mnjenja, koje bi uradio Republički zavod za statistiku, budu reper, ali i rezultat na izborima – navodi Đurđević Stamenkovski.

Kako dodaje u roku od 10 do 15 dana predstavnici javnih servisa treba da izađu sa paketom ponude.

– Insistirali smo na tome da nam nije cilj da se mešamo u uređivačku politiku bilo koje televizije pa ni javnog servisa ali smo primetili da nedostaje debate i opozicionog tona. Ovo je na obostranu korist i vlasti i opoziije ali i medija jer će doprineti boljem programu. Suviše su to ozbiljne televizije i ljudi da bi im trebalo više od tdve nedelje da nam odgovore – smatra naša sagovornica.

Upitana da li su dobili neko obrazloženje ovakvog stanja na javnim servisima, ona kaže da nisu dobijeni konkretni odgovori osim toga da imaju želju da nešto promene i da nas saslušaju.

– Iskreno smatram da je načinjen dobar korak a atmosfera je postala manje tenzična. Da li će ovo uroditi plodom zavisi od njih. Loptica je na njihovj strani.  Naši zahtevi su korektni i može da ih usvoji svako ko ima minimum političke volje da se uspstavi politička stabilnost – zaključuje Đurđević Stamenkovski.

Podsetimo, lider Dveri Boško oBradović rekao je ranije danas za naš list da su predstavnici opozicije tražili od urednika RTS i RTV više političkih sadržaja na javnim medisjkim servisima i više mogućnosti da predstavimo svoj program.

Sa predstavnicima RTS i RTV razgovarali su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, funkcioneri SNS-a Vladimir Orlić i Dejan Ðurđević. Osim Obradovića i Đurđeivić Stamenkovski na strani opozicije bio je predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović, predstavnik DSS Dejan Šulki i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari