Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije je pokazao hrabrost i smelost da izađe sa svojim razmišljanjem o toj temi, i još više da predloži da se razgovara o toj temi, rekao je Đurić na konferenciji za novinare. On je poručio da će vlast, čim bude dobila neki eventualni predlog o podeli, to da saopšti javnosti.

Nastavićemo da se borimo, izaći ćemo (sa predlogom) kada budemo mogli bilo šta opipljivo i konkretno da ponudimo, a da je iole razumljivo. Kada budemo imali ozbiljna, odgovorna i racionalna rešenja o kojima možemo da razgovaramo – razgovaraćemo, najavio je Đurić.

On je naglasio da će se Srbija boriti da dobije nekakvo rešenje za Kosovo, „iako ga u ovom trenutku nemamo“. Do dogovora će teško da dođe, a vrlo je moguće da ga neće ni biti, konstatovao je Đurić.

On je objasnio da zvaničnici Kosova raznim izjavama u javnosti i prištinskim medijima žele da stvore privid i „pričaju stvari koje nikad u Briselu ne izgovore“ – „nabrajaju šta će reći Federiki Mogerini, a kad su otišli tamo bili su manji od makovog zrna“. Đurić nije propustio priliku da optuži predstavnike opozicije da podržavaju nezavisnost Kosova, nazivajući Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Sašu Jankovića „guruima za podelu Srbije“.

Pitanje Kosova je, prema mišljenju Đurića, vododelnica srpske budućnosti, „odlučivanje o sporazumu je vododelnica Srbije“. Vidimo da je vrlo snažan pritisak, da je mnogo onih koji su protiv toga, stvorio se širok front, rekao je Đurić.