DPK: Kurtijevo "nema pregovora", pretvorilo se u dijalog o autonomiji za sever Kosova 1Enver Hodžaj Foto: wikipedia

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj ocenio je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti, od stava da nema pregovora i da je samoopredelenje jedino rešenje za Kosovo, sada došao u situaciju da razgovora o „autonomiji“ za Srbe na severu Kosova.

Reagujući na izjavu Kurtija u Briselu da bi dijalog sa Srbijom mogao da se nastavi u junu, Hodžaj je rekao da se na razgovore ide „bez platforme i strategije“.

„Njegovom potvrdom ponovnog uspostavljanja dijaloga sa Srbijom, Aljbin Kurti danas je oborio sve svoje političko nasleđe protiv pregovora Kosovo i Srbija. Kurti je nastavio dijalog u Briselu bez uspostavljanja reciprociteta sa Srbijom i bez platforme ili strategije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kurti se u Briselu dogovorio da započne pregovore o autonomiji Srba na Kosovu.

„Posle (parole) bez pregovora – Samoopredelenje, Kurti se u Briselu složio da udje u pregovore o autonomiji Srba na Kosovu i poništi plan (specijalnog posrednika UN Martija) Ahtisarija, koji je omogućio nezavisnost Kosova. DPK kao državotvorna stranka suprotstaviće se bilo kojoj ideji koja želi da sruši državu Kosovo i ustavni poredak. U Briselu bi trebalo da se razgovara samo o uzajamnom priznanju, ništa drugo“, rekao je Hodžaj.

Sa druge strane, i opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je „proaktivniji“ pristup i ozbiljnu pripremu vlade Kosova za dijalog, umesto da odgovora na zahteve i teme kojima se služe drugi.

Član Predsedništva DSK, Teuta Sahatčija zatražila je od vlade da vrlo aktivno odlučuje o dnevnom redu, principima i načinu nastavka dijaloga sa Srbijom.

„Vlada Kurtija mora što pre pripremiti principe na osnovu kojih bi dijalog trebalo da se vodi. Vlada mora da u Skupštini Kosova dobije saglasnost za principe dijaloga. Vlada to nije učinila, i to otvara put spekulacijama poput onih sa ‘non-pejperima’. Očekujemo da će se institucije oštro suprotstaviti tim dokumentima i da neće ćutati o tim temama“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, sve institucije na Kosovu treba „snažno“ da se usprotive takvim papirima.

„Smatramo da bi Kosovo trebalo da ima mnogo proaktivniju ulogu, ne da odgovara na zahteve ili teme koje se serviraju, već da vrlo aktivno odlučuje o dnevnom redu, principima i načinu na koji se dijalog nastavlja“, kazala je ona i dodala da Kurti treba da bude „transparentniji“ u pogledu procesa dijaloga i uspostavi osnovne principe, a to su očuvanje ustavnosti i suvereniteta Kosova.

„Dijalog treba da bude sa Kosovom, a ne za Kosovo. Dijalog sa Kosovom je dijalog ravnopravnih partnera koji regionu donosi mir i stabilnost. Kosovo je izašlo iz dijaloga i načinilo bolne kompromise da bi steklo svoju nezavisnost i nijedan dijalog ne može raspravljati o njegovom neprikosnovenom statusu“, naglasila je Sahatčiju na konferenciji za novinare u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari