Dragan Šutanovac: Rusija želi da iskoristi situaciju i zaradi poene 1Dragan Šutanovac Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike, i bivši ministar odbrane, za Danas kaže da u iščekivanju poteza EU Rusija vešto putem meke moći želi da iskoristi situaciju i pre svega zaradi neki poen.

On je komentarišući činjenicu da je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović baš sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenko i izaslanikom odbrane general-majorom Aleksandrom Zinčenkovim obilazio deo snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Raškoj kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju a povoodm dešavanaj na Kosovu, naveo da je današnja poseta ambasadora za rusku stranu win-win, a da će rešenje Srbija tražiti u Briselu.

– Stanje na severu Kosova a posebno na administrtivnoj linije se komplikuje od momenta kada je Priština potpuno nepotrebno angažovala svoje specijalne jedinice i poslala ih da obezbedjuju sprovodjenje odluke o skidanju tablica sa vozila koje dolaze iz Srbije. Činjenica da je Srbija povećala vojno i policijsko prisustvo ide u pravcu pokazivanja „mišića“ i odlučnosti da se spreči bilo kakav pokušaj da se te specijalne jedinice iskoriste protiv Srba na Kosovu – kaže Šutanovac.

Prema njegovim rečima, svesni činjenice da su 2003. u tišini i bez ikakvog obrazloženja napustili KiM danas ruski predstavnici, ambasador i vojni izaslanik, žele da svojim prisustvom pokažu „zabrinutost“ za situaciju i u isto vreme da se postave kao važan faktor u rešavanju spora.

– U iščekivanju poteza EU Rusija vešto putem meke moći želi da iskoristi situaciju i pre svega zaradi neki poen među građanima koji veruju da će se u slučaju eskalacije problema Rusija „umešati“ u sukob što je velika zabluda i u isto vreme postavlja se u međunarodnim odnosima kao važan faktor na zapadnom Balkanu što će koristiti za rešavanje svojih problema u Ukraini. Dakle današnja poseta ambasadora je za rusku stranu win-win a rešenje će Srbija svakako tražiti u Briselu – ukazuje Šutanovac.

Snage su, kako je saopštilo Ministartsvo odbrane, rasporađene u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka prelazu Jarinje.

A ministar Stefanović je naveo da je „vojska spremna da svakog trenutka odgovori na sve izazove koji su pred nju postavljeni, da će „zaštititi svoj narod i da se neće ponoviti pogrom Srba“.

O situaciji na Kosovu danas je predsednik Srbije, Aleksandar Vučiž,  razgovarao sa generalnim sekretarom Jansom Stoltenbergom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Dragan Šutanovac: Rusija želi da iskoristi situaciju i zaradi poene”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.