Dušan Janjić: Sporazum koji je potpisan ne znači nezavisnost Kosova 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da sporazum Beograda i Prištine o ekonomskoj normalizaciji koji je potpisan u Vašingtonu ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova.

Janjić je agenciji Beta rekao da u ovom momentu ne postoji opredeljenje da u skorijem roku započnu politički pregovori i dodao da je predsednik SAD Donald Tramp ovim sporazumom dovoljno dobio, što će mu biti od koristi u raspravama sa demokratama.

„Tramp sigurno na dnevni red neće staviti priznanje ili granice Kosova pre februara sledeće godine, a dotle će Evropska unija i SAD napraviti zajednički dogovor o konačnom političkom rešenju za Kosovo“, rekao je Janjić.

Naglasio je da je u Vašingtonu postignut dobar aranžman, ali da nema razloga za preterana slavlja.

„Nema spora da je sporazum o saradnji na punoj ekonomskoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koji je danas potpisan u Vašingtonu značajan i za razvoj čitavog zapadnog Balkana. To je značajan doprinos stvaranju na duži rok jedne drugačije političke atmosfere u kojoj se mogu rešavati neka druga pitanja“, rekao je Janjić.

On je ocenio da je glavni dobitak ovog sporazuma opredeljenje Kosova da pristupi mini šengenu, čija je inicijativa krenula iz Novog Sada od Edija Rame, Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva, jer se time stvaraju uslovi da čitav zapadni Balkan bude uključen u slobodni promet roba.

„Realizacijom ovog sporazuma koji podrazumeva infrastrukturne radove poput izgradnje autoputa i železničke pruge, saradnju u okviru mini šengena, kao i saradnju u traženju posla za mlade ljude na obe strane, stvoriće se jedan novi ambijent zahvaljujući kome će političari i poslovni ljudi iz Srbije i sa Kosova moći da ulaze u zajedničke projekte“, naveo je analitičar.

Janjić je istakao da najveće zasluge za postizanje ekonomskog sporazuma Srbije i Kosova ima specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel.

„Ovaj sporazum je rezultat nekoliko prethodnih inicijativa Ričarda Grenela. Grenel je pokazao nešto što neki političari u Evropi možda ne vole, a to je da se može pregovarati ako se nađu zajednički interesi obe strane i ako se ne dozvoli da politička propaganda i druge igre, kakvih je bilo juče, ometaju glavni tok razgovora. Grenel je pokazao da se i neodlučnim političarima, kakvi jesu balkanski, mogu stvoriti uslovi da oni donesu hrabre i važne odluke, a ne da razvlače igru u nedogled“, ocenio je Janjić.

Na pitanje Bete šta je istina o „tački 10“ o kojoj su pojedini mediji izvestili da podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, Janjić je kazao da „ako je i postojala ta tačka o njoj se nije raspravljalo“.

„Bio jednom neki ruski voz koji je stigao do Raške, pa je nestao… Dakle, možda je bila i ta tačka, ali ona nikada nije bila raspravljana i ona je irelevantna što se tiče sporazuma. Ne mogu da shvatim ovo spinovanje prorežimskih beogradskih medija u poslednja dva dana vezano za neku tačku 10, osim da se diže nepotrebna halabuka“, rekao je Janjić.

On je medijsko spinovanje o „tački 10“ ocenio kao direktno pucanje u nogu Aleksandru Vučiću i namerama Srbije da se predstavi kao ozbiljni pregovarač.

„Sve je to poteklo iz Vučićevih bliskih krugova i medija, i mislim da je krajnje vreme da Vučić dobro razmisli ko mu je stvarni savetnik u ovom teškom poslu, jer je ovo tek početak raščišćavanja pitanja Kosova. Ovo je pitanje orijentacije Srbije i kad se opredelimo gde idemo, neće biti ni tačke 10, a ni ruskih vozova“, naglasio je Janjić.

Na pitanje Bete kako će se dogovor u Vašingtonu odraziti na briselske razgovore o Kosovu i Metohiji koje vodi Miroslav Lajčak, Dušan Janjić je kazao da je „filozofija“ Ričarda Grenela „mnogo zdravija“ i da je američki diplomata „održao lekciju“ Lajčaku.

„Od Grenela se mora učiti šta znači pragmatizam i kako ne dozvoliti da vam eksperti mute pregovore predugo. A Lajčak je to dozvolio. On je prvu obnovu dijaloga u Briselu pretvorio u ekspertske susrete bez kraja i početka. Nasuprot Lajčaku, Grenel je jasno kazao koje su to tri institucije koje su spremne da finansiraju projekte u okviru danas potpisanog sporazuma“, rekao je Janjić.

On smatra da je Grenel uspeo u cilju da sve strane dobiju, za razliku od evropskih političara kao i učesnika u pregovorima koji su težili „nekakvom kompromisu u kome neko mora da se žrtvuje“.

Janjić je izrazio očekivanje da će posle vašingtonskog sporazuma Nemačka ojačati Lajčakov tim ljudima koji će pratiti sprovođenje potpisanog, što bi ubrzalo prelazak na direktne političke razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari