DW: Izbori bez izbora na severu Kosova 1Kosovska Mitrovica Foto: EPA/Djordje Savic

Od srpskih političkih aktera samo je Srpska lista kandidovala ljude za izbore u četiri opštine na severu Kosova. Zašto im je izlaznost važna, da li će posle pobede opet podneti ostavke i čemu služe izbori bez opozicije?

Takse od sto odsto na srpsku robu, upad kosovske specijalne policije, hapšenja, „pokušaj ubistva našeg potpredsednika liste Milana Radoičića“ – to su bili razlozi bivšeg gradonačelnika Severne Mitrovice i predsednika Srpske liste (SL) Gorana Rakića da prošlog novembra podnese ostavku na funkciju u gradu. Isto su tada učinile njegove stranačke kolege iz Leposavića, Zubinog potoka i Zvečana. Kako su tada tvrdili, tim činom prestale su da postoje kosovske institucije na Severu.

Nešto više od četiri meseca nakon toga, kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne lokalne izbore u ovim opštinama.

Uprkos činjenici da takse na uvoz robe iz Srbije i BiH nisu ukinute, a da osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića nisu oslobođeni, SL je, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odlučila da izađe na izbore. Prema rečima Gorana Rakića takva odluka je tada doneta  da im „neki Albanac ili srpska marioneta“ ne bi preuzeo vođenje opštine.

Opozicija ubijena – i bukvalno

Na izborima u nedelju (19. maj) nadmetaće se po troje kandidata u svakoj od opština i to kandidati Srpske liste, Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova. Sa izuzetkom opštine Zubin Potok, kandidati Srpske liste su bivši gradonačelnici koji su iz protesta podneli ostavke.

Za Sanju Sovrlić, urednicu portala „Crno-beli svet“, glavni utisak izbora je činjenica da u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom postoji samo po jedan kandidat iz srpske zajednice i to iz jedne političke opcije. „Opozicija na severu Kosova je ubijena i što je najgore, to uopšte nije metafora nego je bukvalno“, navodi Sovrlić za DW podsećajući na ubistva dvojice kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice – Dimitrija Janićijevića 2014. i Olivera Ivanovića 2018. godine.

Ubistva su i jedan od razloga zbog kojeg je opozicioni blok Savez za Kosovo i Metohiju – inače deo Saveza za Srbiju – odlučio da ne učestvuje na ovim izborima. Jedna od članica ovog bloka, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, otišla je korak dalje i pozvala građane na bojkot „separatističkih izbora“.

Međutim, visoka izlaznost jedan je od osnovnih ciljeva kampanje Srpske liste, smatra Sovrlić. „Srpskoj listi je važno da ima veliki broj glasova i mislim da će učiniti sve da ta izlaznost bude makar ista, ako ne i veća u odnosu na prethodne izbore jer to daje vetar u leđa Srpskoj naprednoj stranci. NJima je potrebna potvrda da imaju podršku za politiku predsednika Vučića prema Kosovu“, navodi Sovrlić za DW.

Upravo je „Otadžbina“ optužila SL da vrši pritisak na zaposlene u javnom sektoru da izađu na izbore.

Špend Emini, izvršni direktor prištinske organizacije „Demokratija za razvoj“ koja je redovno posmatra izborne procese na Kosovu, ipak je mišljenja da će pretnje imati negativan uticaj na izlaznost. „Pretnje protiv onih koji ne prate politiku Beograda i onih koji su pravi predstavnici kosovskih Srba će rezultirati smanjenom izlaznošću i povećanjem osećaja razočaranosti u pouzdanost izbornog procesa na severu Kosova“, tvrdi Emini.

S druge strane, SL ove kao i prethodnih godina kampanju zasniva na jedinstvu. „Jedino Srpska“ je slogan kampanje, a kandidati listom šalju poruku da izbori predstavljaju „referendum o opstanku Srba na Kosovu“.

Kritike i iz Prištine

Najveće zamerke iz Prištine na račun SL dolaze zbog najave mogućnosti institucionalne blokade. Naime, u istom danu kada su saopštili da će izaći na izbore, iz SL su nagovestili i da je moguće da nakon „ubedljive pobede“ ponovo podnesu ostavke. Ovakvu najavu SL u Prištini su mnogi videli kao sabotažu kosovskih institucija i ugrožavanje prava građana na usluge lokalne samouprave.

„Očekuje se da će Srpska lista osvojiti izbore u četiri opštine, međutim, oni predstavljaju interese Beograda na Kosovu, ne interese onih koje bi trebalo da zastupaju. Period nakon izbora će biti kritičan, tada ćemo videti da li će gradonačelnici ispoštovati svoje funkcije ili u potpunosti podriti rezultate izbora“, objašnjava za DW Špend Emini raspoloženje u Prištini.

Strepnje Prištine o nameri Beograda da preko SL utiče na unutrašnje procese na Kosovu potvrdio je u petak Vučić navodeći da se ne stidi toga da kaže da Beograd preko Srpske liste čuva uticaj na Kosovu. „Kosovo i Metohija je po Ustavu naša teritorija, pronalazimo najbolje moguće načine kako da delujemo u datim, veoma teškim uslovima“, istakao je Vučić.

Izborni dan neće proteći mirno

Najave bezbednosnih incidenata na Severu su česta tema naslovnih strana beogradskih tabloida. Ovoga puta je Vučić iskoristio poslednji dan kampanje ne samo da pozove građane da u što većem broju izađu i glasaju za SL, već i da upozori da izborni dan neće proteći mirno. Treba očekivati provokacije Prištine koja će za destabilizaciju koristiti i policiju i „svoje Srbe“, najavio je.

„Plaši me to što predsednik najavljuje tenzije bez da odgovori odakle mu informacije i na osnovu čega tako nešto tvrdi. To nas upućuje na to da je reč o politički kreiranim krizama“, kaže Sovrlić.

Emini pak ocenjuje da je ozbiljnija pretnja procesu nedostatak pluralizma. „Dok ne očekujem da će biti incidenata koji bi mogli da dovedu u pitanje izborni proces, naglašavam da učešće samo jednog političkog entiteta koji predstavlja kosovske Srbe šteti jednakom učešću u izbornom procesu“, kaže za DW.

Ovo su treći izbori za gradonačelnike koji se u severnim opštinama raspisuje po kosovskim zakonima. Prethodno su izbori održani 2013. i 2017. Pravo glasa ima skoro 58.000 birača, a na poslednje izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok je izašlo skoro 25.000 birača.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari