Ešdaun: Ograničenja za bosanske Srbe ukoliko Srbija uđe u EU 1Foto: Freeimages/Paivi Tiittanen

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BIH) Pedi Ešdaun predložio je Briselu da, u slučaju da Srbija uđe u Evropsku uniju (EU) pre BiH, onemogući bosanskim Srbima da koriste pasoše Srbije sve dok BIH ne ispuni sve uslove za pristupanje EU, prenosi Klix.ba.

Ešdaun je upozorio EU da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ako izoluje BIH, a to će se dogoditi ako Srbija pre BIH postane članica Unije.

„Tada će svaki Srbin u BiH imati drugi pasoš i moći će da putuje po EU. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH“, ocenio je Ešdaun.

To znači, dodao je, da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izolovan i okružen neprijateljima, isto kao i 1992. godine.

„Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim kako onda to neće značiti povratak u sukobe“, upozorio je Ešdaun.

Uveren sam da u BiH više neće biti rata, istakao je Ešdaun, ali povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari