Evroparlamentarcima se ne žuri da počnu novu fazu dijaloga 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropski parlament ne insistira na tome da međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova u Srbiji počne ove godine, ali smatra da bi te diskusije trebalo inicirati početkom 2021, kako bi se situacija poboljšala pre naredne izborne kampanje.

To kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova iz Brisela, komentarišući poruku predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića da ti razgovori, u kojima bi EP trebalo da ima ulogu posrednika, verovatno neće početi pre 2021. godine.

Naši sagovornici objašnjavaju da je potrebno da najpre budu održani „onlajn sastanci“ i „dodatno skenirana situacija u Srbiji u važnim domenima, poput demokratije i medijske scene“.

Kako saznajemo, na prekjučerašnjem sastanku Delegacije EP za Srbiju, koji je bio zatvoren za javnost, „govorilo se o potrebi nove faze međustranačkih razgovora“, ali bez navođenja konkretnih detalja o tajmingu i formatu.

Ipak, te diskusije će se svakako ubuduće održavati u Narodnoj skupštini, a očekuje se i učešće opozicionih stranaka koje su bojkotovale junske izbore.

Prema rečima pojedinih učesnika, predsednica Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon se u debati održanoj u sredu osvrnula i na širu situaciju u našoj državi, uključujući pominjanje pojedinih zaključaka OEBS-a o „manjkavostima izbornog procesa“.

Izvori Danasa takođe tvrde da je, s druge strane, Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije pri EU, u svom obraćanju „predstavila divnu sliku o Srbiji“.

„Prema tvrdnjama ambasadorke Hrustanović, u Srbiji je situacija dobra, izbori su predstavljali uspeh, naročito s obzirom na činjenicu da su održani usred pandemije. Ona je, takođe, kazala da su ekonomski uslovi dobri, naročito ako se imaju u vidu ranije prognoze o stagnaciji izazvanoj kovid krizom. Takođe, izrazila je očekivanje da će uskoro biti otvorena nova poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, a istakla je i da su srpske vlasti u prethodnoj fazi međustranačkog dijaloga, koja se događala uoči izbora, bile spremne da reaguju, te da su ispunile više od 70 odsto zahteva opozicije, ali da je, nažalost, veliki deo opozicije rešio da bojkotuje te izbore“, ističu diplomate za Danas, koje naglašavaju da se tokom ambasadorkinog obraćanja u pozadini na zidu videla slika Aleksandra Vučića.

Naš list takođe saznaje da su pojedini učesnici sastanka iz NVO sektora osporili tvrdnje Ane Hrustanović, navodeći da su „srpske vlasti ispunile pojedine preporuke nakon međustranačkog dijaloga koje su im se dopadale, ali ne preko 70 odsto sugestija, već daleko manji broj“.

Sastanku Delegacije EP za Srbiju prisustvovali su i pojedini predstavnici Evropske komisije, zaduženi za Zapadni Balkan. Izvori Danasa tvrde da su ti zvaničnici „uglavnom pričali čisto birokratske fraze, uzdržavajući se da izreknu kritike na račun srpskih vlasti“.

Preduslovi za novu fazu diskusija

Stručnjaci za evropsku integraciju napominju da će jedan od preduslova za novu fazu dijaloga u Srbiji pod okriljem EP biti i konsituisanje novog saziva Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Naši izvori tvrde da će taj odbor biti konstituisan u Narodnoj skupštini „nakon glasanja o novom državnom budžetu“. Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo, i jedan od posrednika u prošlogodišnjem međustranačkom dijalogu, izjavio je nedavno za Danas da bi nova faza tih diskusija trebalo da počne što pre, i konstatovao da bi prvi kvartal 2021. bilo suviše kasno da se učini sve što je potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari