Gajić: Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da potpiše sporazum u Beloj kući 1Vladimir Gajić Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao ustavno ovlašćenje da potpiše sporazum u Beloj kući, jer je to nadležnost Vlade Srbije, ali da premijerka Ana Brnabić „nije imala pojma“ šta u sporazumu piše.

„Po članu 112. stav 1. Ustava Srbije, predsednik Republike predstavlja Srbiju ali je ne zastupa i on nije ovlašćen da potpisuje ni međunarodne sporazume niti obavezujuće političke sporazume. Sve je to u nadležnosti Vlade Srbije po Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora“, rekao je Gajić televiziji Nova S.

Gajić je, kako prenosi pres služba Narodne stranke, naveo da je Ana Brnabić 2. septembra, dva dana pred pregovore u Beloj kući objavila autorski tekst u „Džeruzalem postu“ u kojem se zahvaljuje Izraelu što nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu i najavljuje da će Srbija u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore.

„Dogodilo se nešto sasvim drugo, što znači da predsednica Vlade Srbije nije imala pojma šta će biti na stolu u Vašingtonu, jer se Srbija Vučićevim potpisom obavezala da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. Izrael će priznati Kosovo, a Srbija kao da je za to priznanje nagradila Izrael premeštanjem ambasade“, rekao je Gajić.

On je podsetio da je Vučić dva dana pred odlazak u Vašington „navrat-nanos dobio platformu od Vlade Srbije u kojoj nema Hezbolaha, premeštanja ambasade u Jerusalim, 5G mreže…“.

Gajić: Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da potpiše sporazum u Beloj kući 2

„Prilično je neozbiljno da Srbija pristankom da premesti ambasadu u Jerusalim otvoreno krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN dok istovremeno traži da svi poštuju Rezoluciju 1244, koja je naš najjači pravni adut u sporu o Kosovu“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da se Priština sporazumom obavezala da narednih godinu dana ne traži prijem u međunarodne organizacije, ali da može da traži nova priznanja, dok se Srbija obavezala da u svetu prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke je dodao da je Vučić „jako rizikovao“ što je mesec i po dana pred izbore za predsednika SAD zaigrao na jednu stranu u kampanji.

„To ne rade ni mnogo veće i moćnije države, nego čekaju da vide šta će biti, a Vučić se otvoreno stavio na stranu predsednika SAD Donalda Trampa“, rekao je Gajić i dodao da se Srbija obavezala da Hezbolah tretira kao terorističku organizaciju, i upitao „zašto je nama potrebno da se u taj sukob mešamo na takav način“.

„Ceo događaj u Vašingtonu je bizaran – kako se sve odigralo, kako je Vučić tretiran, kako je Ričard Grenel demantovao Sinišu Malog za tačku 10…“, rekao je Gajić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

19 reagovanja na “Gajić: Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da potpiše sporazum u Beloj kući”

 1. Poštovani g. Gajiću, a kada je Vučić poštovao Ustav? Mi smo u problemu što mi nemamo instituciju – čekamo da Intrepol raspiše potrenicu za predsednicom Ustavnog suda, Zagorkom Dolovec – koja brani Ustav od prekršioca koji se predstavlja da je predsednik države koju smatra svojom ličnom prčijom!

 2. Korisno je isticati postupanje predsednika Vučića iz ugla povrede Ustava…,
  Međutim, pitanje za građane SRB i narod Srbije jeste KAKO RAZVLASTITI VUČIĆA.
  Štete daljeg Njegovog ostanka na vlasti će se uvećavati nesrazmerno iz dana u dan.
  Neko ko je najviši državni akt bezrezervno „poništava“, na isti način će „poništiti“ i najviši statusni akt međunarodnog prava o Kosovu i Metohiji…
  Pitanje je, dakle: KAKO RAZVLASTITI VUČIĆA.

  • POSTO INSTITUCIJE NE RADE JEDINI NACIN JE KAO U BELORUSIJI.
   DA LI CEMO DA SEDIMO I PISEMO ILI CEMO USTATI.
   ODLUKA JE NA NAMA.

 3. Dokument nije pravno obavezujuci. Radi se o politicki obavezujucem dokumentu. Ovakvi dokumenti, pre svega, obavezuju politicare da ce sprovoditi navedeno ili snositi politicke konsekvence. Dobro je da se Srbija izmakne iz zagrljaja istocnih despota. Pravno obavezujuci sporazum oko Kosova sledi na prolece 2021.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.