Građanski front nije pozvan na sastanak na FPN-u 1

Dijalog je retka zverka i gotovo da ne postoji godinama.

O događaju na Fakultetu političkih nauka od pre dva dana, susretu opozicije i vlasti, priča se kao o neviđenom čudu, što već samo po sebi govori u kakvom nenormalnom društvu živimo, ocena je sagovornika Danasa, reditelja Janka Baljka. On dodaje da je, ipak, bliži mišljenju da Vučić samo formalno ispunjava agendu spolja.

– Nema on nikakvu iskrenu ideju da demokratizuje izborni proces. O tome svedoči i izbor SNS pregovarača koji zaista deluju kao provokacija. Lažni doktor i lažni student Sava centra, onda čovek koji se afirmisao kao najradikalniji poslanik u proizvodnji neprijatelja i izdajnika i na kraju advokat koji promoviše ratne zločince, negira genocid i svakodnevno truje medijski prostor svojim obraćanjima na televiziji i društvenim mrežama – ističe Baljak.

Zbog toga mi sve ovo deluje kao šminkanje mrtvaca, napominje sagovornik Danasa, jer, kako kaže, javni prostor je toliko kontaminiran mržnjom i toliko represivan da, nažalost, više nema vremena da izbori budu fer i pošteni.

– Sve i da sutra Vučić otvori sve medije i pristane na sve uslove opozicije, nema vremena za to. Opozicija koja prihvati mrvice sa nekakvog stola biće sama odgovorna za svoju sudbinu i iznevereno poverenje one građanske energije koja je mesecima nosila proteste u Srbiji – zaključuje Baljak.

Prema rečima Dobrice Veselinovića, ni Inicijativa Ne davimo Beograd, ni druge organizacije koje čine Građanski front nisu bili pozvani na prekjučerašnji skup, no, kako ističe, bez obzira na to, kao što smo više puta govorili, smatramo da je važno da u borbi za fer i poštene izbore bude napravljen konsenzus između stručnjaka i organizacija koje se bave ovom problematikom, političkih organizacija, i na kraju građana i građanki.

– Mi ćemo se oko ovog pitanja svakako konsultovati sa kolegama iz Građanskog fronta, što važi i za odluku o bojkotu ili izlasku na izbore koju ćemo zajednički doneti u narednom periodu – kaže Veselinović.

Prema rečima Aleksandra Olenika, predsednika Građanskog demokratskog foruma, bilo bi dobro da je zaista došlo do dijaloga između vlasti i dela opozicije.

– Međutim, odmah nakon sastanka predstavnik vlasti je brže-bolje diskreditovao ovako izabrane predstavnike opozicije izjavom da je to bila nekakva prezentacija, te da je druga strana tu prezentaciju politizovala, nazivajući je razgovorima. Mogućno je, a to ne znamo, da je izbor predstavnika opozicije bio na domaćinu – Fakultetu političkih nauka, ili na civilnom sektoru, takođe prisutnom na sastanku. Zato još više čudi što je ceo susret, bilo da je reč o prezentaciji ili razgovorima – obavijen velom tajne. Zamerati vlasti netransparentnost, a i sam zamagljivati okolnosti pod kojima se ovaj događaj odigrao, upućuje na zaključak da velike razlike među raznim društvenim grupacijama, bilo da su na vlasti, bilo da su u opoziciji i nisu tako velike, jer svi pate od sličnih bolesti – ističe Olenik za Danas.

On zaključuje da je najverovatnije, ipak, reč o tome da je i ovaj put vlast birala svoju opoziciju, onu populističku, tako sličnu sebi, kao što je to uradila i prethodna vlast, kada je SNS bila opozicija. Besomučno ponavljanje društvenih anomalija, tvrdi on, na taj način se tvrdoglavo nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari