Grenel neće imati vremena za Balkan 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Izbor Ričarda Grenela za direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD jeste, s jedne strane, neobičan jer Grenelu nedostaje iskustva u obaveštajnom radu.

S druge strane, takvo imenovanje je razumljivo, budući da je Grenel osvedočeni konzervativac, lojalan Trampu, koji je krajnje nezadovoljan radom američke obaveštajne „zajednice“ i želeo je „nekog svog“ na toj poziciji, pa je „izbor pao“ na Grenela, koga naziva svojim omiljenim ambasadorom, navodi za Danas Gregori Rejmond, američki univerzitetski profesor i politikolog, komentarišući odluku predsednika SAD Donalda Trampa da za „šefa svih obaveštajaca“ u toj državi postavi Ričarda Grenela, aktuelnog ambasadora Amerike u Nemačkoj i specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Naš sagovornik napominje da je Grenel imenovan za „vršioca dužnosti“ direktora, „jer Tramp voli da ima vršioce dužnosti, čiji izbor ne mora da potvrdi i Senat, a Grenel je politički kontroverzan i moguće je da ne bi dobio zeleno svetlo da postane direktor“.

– Imajući u vidu zahteve novog posla, biće teško da Grenel nastavi i da obavlja dužnost specijalnog izaslanika SAD. Ukoliko Tramp ne misli da je „brzo rešenje“ konflikta između Beograda i Prištine moguće u veoma bliskoj budućnosti, a Tramp traži spoljnopolitički uspeh još od ponovnog pogoršanja odnosa sa Severnom Korejom, neko drugi će biti imenovan za specijalnog izaslanika. Na osnovu nedavnih Grenelovih komentara o tome kako je zainteresovan za ekonomski razvoj, a ne za politiku znači da on ne vidi brzo rešenje, smatra on.

Prema Rejmondovom mišljenju, ukoliko Grenel više ne bude specijalni izaslanik, to će značiti jačanje pozicije Metjua Palmera, izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

– Palmer takođe smatra normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključnom za stabilnost na Zapadnom Balkanu i kao strateški prioritet. On je bio veoma pažljiv u izjavama, ali stiče se utisak da je nešto „otvoreniji“ za teritorijalne korekcije između Beograda i Prištine, ukoliko dve strane postignu takav dogovor. Dakle, u celini gledano, situacija u u Vašingtonu je nejasna, ali činjenica jeste da nakon okončanja neuspešnog procesa opoziva Tramp ubrzano „čisti kuću“, postavljajući sebi bliske političke saveznike na uticajne pozicije, zaključuje američki politikolog.

Američki Si-En-En tvrdi, pozivajući se neimenovane izvore, da će Ričard Grenel na poziciji direktora Nacionalne obaveštajne službe, na kojoj je „nasledio“ DŽoa Megvajera, ostati samo tri meseca. Kako je preneo portal Kosovo onlajn, jedan od izvora rekao je za Si-En-En da će Grenel imati tu funkciju oko 90 dana i da je prihvatio posao znajući to. Teoretski, Tramp bi to vreme mogao da iskoristi da nastavi potragu za pravim direktorom obaveštajnih agencija. „Ovo je samo kratkotrajna stvar“, rekao je neimenovani sagovornik.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično tvrde da je „teško poverovati“ da će Grenel, imajući u vidu zahtevnu novu funkciju, odnosno da će biti „nadređen celoj obaveštajnoj zajednici SAD“ naći vremena i da se bavi Balkanom. Kako se spekuliše, Grenelova ambicija jeste da ukoliko Tramp dobije drugi predsednički mandat bude državni sekretar SAD, a „učestvovanje u rešenju za Kosovo bila bi odlična preporuka za tu funkciju“. Istovremeno, diplomate, uglavnom, odbacuju, tvrdnje da su Grenel i Palmer „u raskoraku“.

U tom kontekstu, objašnjavaju: „Palmer prati Zapadni Balkan u celosti, a Grenel je, pre svega, nameravao, i to stalno ističe, da relaksira ekonomske odnose. SAD su tražile brzu pobedu i dobile je u vidu sporazuma o normalizaciji avio i železničkog saobraćaja koji su još daleko od realizacije u praksi. Konačnog sporazuma o Kosovu neće biti bez konsenzusa na Zapadu.“

Tviter čestitke Đurića i Tačija

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je Ričardu Grenelu imenovanje za vršioca dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe SAD. „Ovo imenovanje je važan korak u ambasadorovoj plodnoj karijeri i dodatno ga afirmiše kao patriotu i profesionalca. Srećno“, napisao je Đurić na Tviteru. Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da je izbor Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi SAD odličan potez predsednika Donalda Trampa. Tači je na svom Tviter nalogu napisao da je ambasador Grenel obavio sjajan posao kao specijalni izaslanik u dijalogu između Kosova i Srbije. „Rik, želim ti uspeh u novoj misiji da SAD i svet budu bezbedniji“, poručio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari