Hapšenja na Kosovu i govor predsednika Srbije: Akcija kao u Miloševićevo vreme 1Marko Jakšić

Predsednik Vučić je dva dana u Skupštini pričao mnogo ali nije rekao ništa novo.

Govorio je dosta o prošlosti, ništa o tome šta je rešenje za koje traži jedinstvenu podršku, malo se zbunio oko trajanja i prestanka Savezne Republike Jugoslavije, izvrtao Rezoluciju 1244, borio se protiv novog nepostojećeg protivnika Velike Albanije – a ne protiv nezavisnosti Kosova, prizemno prozivao političke protivnike, najčešće Radu Trajković, i više puta zlonamerno ponovio neistinu o mom pozivu da se glasa za Gonđu Čauši, kaže za Danas Marko Jakšić, bivši odbornik Građanske inicijative SDP – Oliver Ivanović u SO Severna Mitrovica, komentarišući obraćanje predsednika Srbije o Kosovu.

Prema mišljenju našeg sagovornika, Vučićevo izlaganje je „potvrdilo da ni u u Skupštini, kao ni u čitavom srpskom društvu nemamo iskreni i pravi dijalog o budućnosti Kosova i Srba na njemu, već da se sve to pretvorilo na monolog jednog čoveka, koji uzgred očekuje da ga svi na slepo podrže i daju mu blanko saglasnost bez ikakvih rezervi za nešto što niko ne zna šta je“.

Komentarišući aktuelne tenzije na KiM, izazvane prekjučerašnjim upadom ROSU na sever Kosova, Jakšić konstatuje da je „akcija specijalnih jedinica kosovske policije bila sve osim borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

– Prvo, najveći broj osumnjičenih su pripadnici policije i oni su mogli biti privedeni suptilnije i bez ikakve medijske pompe, i pogotovo bez fantomki i pokazivanja dugih cevi i oklopnih vozila. Drugo, i vrlo problematično je bilo ponašanje tih jedinica u Zubinom Potoku, koje bi moralo da alarmira međunarodne predstavnike na Kosovu. Specijalna policija je prekoračila silu, i ponašala se nedopušteno nasilno i agresivno i to samo da bi pokazala mišiće. Oni su se sukobili sa građanima ove opštine na nekoliko mesta, pretukli i uhapsili nekoliko njih, oštetili pokretnu i nepokretnu imovinu samo da bi demonstrativno pokazali da su stigli do centra ove opštine, a ne da uhapse nekog osumnjičenog, smatra on.

Sagovornik Danasa napominje da je ova akcija „morala biti prekinuta odmah, što se nije desilo“. „Podsetila je na akcije pretresa Miloševićeve policije u čisto albanskim sredinama tokom devedesetih, i ponovo potvrdila u kakvom bi se položaju našli stanovnici Severa Kosova ukoliko bi institucije takozvane Republike Kosovo uspostavile punu kontrolu nad ovim regionom. Čitava akcija je ličila na igrokaz koji je osim navedenog podigao tenzije i zabrinutost lokalnog stanovništva, koje je dodatno zastrašeno. O velikim rečima i jakim izjavama na obe strane ne bih govorio previše, iako po njima ponekad zaliči da smo već u ratu“, zaključuje Marko Jakšić.

Naš sagovornik, Škeljzen Malići, publicista i filozof iz Prištine, ističe da osumnjičeni za kriminal na severu Kosova ne predstavljaju srpski narod.

– Kosovska policija je na severu Kosova organizovala masovne racije i uhapsila oko trideset osoba, pod sumnjom da su deo organizovanog kriminala koji je do sada nesmetano cvetao na severu Kosova. Među uhapšenima, najveći broj su zapravo kolege koji su bili deo policijskih snaga Kosova sa Severa, po nacionalnosti većina Srbi, ali ima među njima i Albanaca i Bošnjaka. Neki smatraju da je ova akcija bila deo šire kampanje protiv organizovanog kriminala, dovodeći je u vezu sa nedavnim hapšenjima u Prištini i nekim drugim gradovima Kosova, možda i u Albaniji, među kojima se sumnja da se nalaze i bosovi lokalne i međunarodne mafije. Policija nije dala podrobnije informacije o akciji, objašnjavajući da se radi o grupi umešanoj u ilegalnu trgovinu – podseća Malići, koji je i bivši politički savetnika predsednika Albanije Edija Rame.

On napominje da su reakcije prvog dana bile burne i pretile eskalacijom, naročito iz Beograda.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kojem su juče vesti o hapšenju pomutile govor u Skupštini gde je objavljen izveštaj o Kosovu, bez oklevanja je izjavio da je „upad“ kosovske policije na sever Kosova zapravo akcija koja ima za cilj zastrašivanje „preostalih Srba“ na Kosovu. Štaviše, podsetio je da je on nedavno i najavio ovu akciju, čak pominjao da će biti uhapšeno 40 osoba. Neki kosovski mediji su nakon ove najave objavili spekulaciju kako, navodno, neko iz kosovske policije unapred obaveštava i upozorava Vučića o namerama kosovskih vlasti. Međutim, spekulacije o špijunaži koja radi za Vučića demantovana je izjavom glasnogovornika Kfora, koji je rekao da je srpska strana unapred bila obaveštena o akciji kosovske policija kao da je i sve vreme slala obaveštenja o toku akcije. Dakle, cela uzbuna, naredba o pripravnosti srpske vojske, izjave da će kosovski Srbi biti odbranjeni svim sredstvima, bila je samo uobičajena retorika – smatra Malići.

On ceo slučaj ocenjuje kao arogantan i bezobrazan od strane Vučića što hapšenje srpskih pripadnika policijskih snaga Kosova, koji su osumnjičeni za kriminal, prikazuje kao kršenje ljudskih prava Srba na Kosovu.

– Isto važi i za Marka Đurića i predstavnike Srpske liste, kojima ne odgovara otkrivanje činjenice da su i kosovski policajci srpske nacionalnosti, koje oni štite, jer verovatno ima tu i tajnih veza sa srpskom, pa i kosovskom politikom, umešani u kriminalne aktivnosti. Vučić je uostalom javno dao utočište Milanu Radoičiću, optuženom da je umešan u ubistvo Olivera Ivanović, navodi Malići.

Sagovornik našeg lista ističe da, ako se radi o čišćenju terena od organizovanog kriminala za koji se odavno zna da cveta na severu Kosova, ali i da je on povezan sa nekim moćnicima u Srbiji i na Kosovu, onda je prekjučerašnja velika uzbuna zapravo više želja tih moćnika i najvećih profitera krize koji vladaju iz pozadine, da se podigne prašina zastrašivanja i pretnji izazivanjem interetničkog sukoba, mada se u suštini ne radi o stvarnom zaoštravanju odnosa koje vodi ka konfliktu.

– Naravno, jučerašnja akcija ima smisla ako je deo šireg plana koji će konačno zaustaviti paralelne političke i kriminalne strukture pod kontrolom Beograda. Ako se hapšenja Srba, Albanaca i Bošnjaka za koje se sumnja da su deo kriminalnih strukture prikazuju isključivo kao „napad ne nezaštićene Srbe“, ta manipulacija činjenicama vodi do zamene teze. Ako srpska vlast misli da ti njihovi štićenici osumnjičeni za kriminal predstavljaju srpski narod, to je vrhunac ironije, potvrda da su oni i lično pogođeni akcijama protiv kriminalaca koji su njihova produžena ruka – zaključuje Škeljzen Malići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari