Hasani: Za sporazum iz Vašingtona nije potrebna ratifikacija parlamenta 1Foto: N1

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova i profesor međunarodnog prava Enver Hasani rekao je danas da za sporazum iz Vašingtona nije potrebna ratifikacija u Skupštini Kosova.

Hasani je napomenuo da će kroz skupštinsku proceduru morati da prođu međunarodni sporazumi koje bi Kosovo trebalo da zaključi sa trećim državama, a u cilju sprovođenja Vašingtonskog sporazuma.

„Ovo je jednostrani pravni akt kojim su se ponaosob, Srbija i Kosovo, samoobavezale naspram Sjedinjenih Američkih Država. Kada se započne sa njegovom konkretnom primenom, neke njegove odredbe treba da se opercionalizuju zakonima i međunarodnim sporazumima. Pored toga biće potrebno da se drugim propratnim aktima, koje Kosovo i Srbija treba da zaključe međusobno i sa drugima, donesu neki unutrašnji pravni akti u cilju sporovođenja tog sporazuma“, rekao je Hasani za portal Kosovo onlajn.

Prema njegovom mišljenju, ovim sporazumom Kosovo je postalo ravnopravna država na evropskoj sceni, navodeći da je sada ekonomija preuzela primat nad politikom u dijalogu Kosova i Srbije.

„Ako uopšte treba govoriti o onome ko je šta dobio ili izgubio, onda moram reći da je Kosovo dobilo jednog velikog prijatelja, Izrael a da je Srbija iskompromitovala ideju da je Kosovo Jerusalim. Drugi gubitak Srbije zbog odredaba sporazuma jeste taj da se Srbija obavezuje svečano da će se odreći izvesnih privilegija i orijentacija prema Rusiji, Kini i nesvrstanim zemljama“, ocenio je Hasani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari