HDZ: Na sastanku u Beogradu o pravima konstitutivnih naroda i legitimnim predstavnicima 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i liderom HDZ BiH i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda BiH Draganom Čovićem konstatovano je da se moraju se uvažavati svi konstitutivni narodi BiH, njihova prava, opredeljenja i legitimne politički predstavnici, saopšteno je danas iz HDZ BiH.

Na jučerašnjem sastanku je konstatovano da će plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprineti ekonomskoj konkurentnosti i privrednom jačanju.

„Plan EU vredan devet milijardi evra ponovno je iskazao veliki napor evropskih partnera za jačanje Zapadnog Balkana i ubrzavanje oporavka od kovida-19 i ukazao na važnost regionalne saradnje i ubrzanja ekonomske konvergencije sa EU“, navodi se u saopštenju.

Čović je naglasio da je evropski put BiH neupitan, naglasivši potrebu za novim intenziviranjem napora na tom putu.

U saopštenju iz HDZ navodi se da je ovaj radni sastanak nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je evropske integracije i perspektivu članstva dve zemlje u EU.

Zvaničnici su razgovarali o Paketu proširenja Evropske komisije, te Ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kao i o bilateralnim odnosima te skorom obeležavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, zvaničnici su istakli važnost procesa pristupanja EU za održavanje snažne evropske perspektive regiona, kao i za dalju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja.

Na sastanku je istaknuto da će saradnja sa evropskim partnerima na tom putu pospešiti željeni napredak.

Uvažavajući opredeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusedskih odnosa. Dalji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih spoljnopolitičkih prioriteta poput EU članstva.

Na sastanku u Beogradu razgovarano je i o stanju i saniranju posledica epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari