Hrvatska u UN: Vlasti Srbije ne reaguju na Šešelja 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Ambasador Hrvatske u Ujedinjenim nacijama Vladimir Drobnjak danas je na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da vlasti Srbije nisu reagovale na tvrdnju lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja da bi rado ponovio zločine zbog kojih je u Hagu osuđen na 10 godina zatvora.

Govor mržnje može izazvati nove zločine. Mada je osuđen za zločine protiv čovečnosti, počinjene nad vojvođanskim Hrvatima, Šešelj sedi u parlamentu u Beogradu, iako je to u suprotnosti sa zakonima Srbije, rekao je Drobnjak.

On je izrazio zabrinutost zbog poricanja odgovornosti osoba osuđenih za ratne zločine i konstatovao da je to u skladu sa veličanjem ratnih zločinaca.

Drobnjak je ocenio da Srbija treba da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove – naslednikom Haškog suda, „poštujući sve njegove odluke“.

U skladu sa tim bi Srbija trebalo da Mehanizmu za krivične sudove izruči funkcionere SRS Vjericu Radetu i Petra Jojića, optužene u Hagu za zastrašivanje svedoka u postupku vođenom protiv Šešelja, izjavio je Drobnjak.

On je rekao da je saradnja sa Haškim tribunalom bila jedan od ključnih uslova za članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji i da se očekuje da to važi i za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Drobnjak je izjavio da je otkrivanje sudbine nestalih osoba prioritet Hrvatske.

Jačanje državne saradnje u toj oblasti je od ogromne važnosti, ali Srbija nije spremna da otvori arhive vezane za nestale, rekao je Drobnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari