Foto: MSP (arhiva)

Govor mržnje može izazvati nove zločine. Mada je osuđen za zločine protiv čovečnosti, počinjene nad vojvođanskim Hrvatima, Šešelj sedi u parlamentu u Beogradu, iako je to u suprotnosti sa zakonima Srbije, rekao je Drobnjak.

On je izrazio zabrinutost zbog poricanja odgovornosti osoba osuđenih za ratne zločine i konstatovao da je to u skladu sa veličanjem ratnih zločinaca.

Drobnjak je ocenio da Srbija treba da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove – naslednikom Haškog suda, „poštujući sve njegove odluke“.

U skladu sa tim bi Srbija trebalo da Mehanizmu za krivične sudove izruči funkcionere SRS Vjericu Radetu i Petra Jojića, optužene u Hagu za zastrašivanje svedoka u postupku vođenom protiv Šešelja, izjavio je Drobnjak.

On je rekao da je saradnja sa Haškim tribunalom bila jedan od ključnih uslova za članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji i da se očekuje da to važi i za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Drobnjak je izjavio da je otkrivanje sudbine nestalih osoba prioritet Hrvatske.

Jačanje državne saradnje u toj oblasti je od ogromne važnosti, ali Srbija nije spremna da otvori arhive vezane za nestale, rekao je Drobnjak.