Hrvatsko nacionalno vijeće: Godišnjica 'Oluje' u znaku poboljšanja odnosa 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) sa sedištem u Subotici ocenilo je danas da 25. godišnjica vojno-policijske akcije „Oluja“ u Hrvatskoj protiče u znaku poboljšanja srpsko-hrvatskih odnosa.

„Najava potpredsednika Vlade Hrvatske iz redova srpske manjine Borisa Miloševića da će prisustvovati proslavi u Kninu i spremnost najviših zvaničnika Hrvatske da posete mesta stradanja srpske manjine, očito pokazuju kako se dijalogom i razumevanjem mogu unaprediti sveukupni hrvatsko-srpski odnosi“, naveo je HNV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da to dokazuje da se, uprkos različitim tumačenjima istorije, mogu pronaći zajedničke imenitelji međusobnog sporazumevanja.

„Čvrstog smo uverenja da je ovo još jedan značajan korak u politici dijaloga i pomirenja koju vodi predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković“, saopštio je HNV.

Dodali su da, kao predstavnici hrvatske manjine u Srbiji, očekuju da će se i ovde pronaći dovoljno političke volje i spremnosti za poštovanje i komemorisanje i žrtava Hrvata u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog veka.

„Razumevanje, otvorenost za dijalog i kompromise moraju biti zalog za budućnost u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima i HNV će, kao i do sada, tim i takvim politikama nastojati davati konstruktivne doprinose“, piše u saopštenju koje je potpisala predsednica HNV Jasna Vojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari