Istorijski roman “Pačinko” protiv korone 1Foto:Laguna

U izdavačkoj kući Laguna tvde da “knjige ne znaju za granicu” tako da ovaj beogradski izdavač ne odustaje od svog tradionalnog knjiženog kluba prvog petka u mesecu ni u uslovima pandemije virusa korona.

Jedina promena je to što će se, umesto u knjižari kafeu u SKC-u, Lagunin književni klub prvi put tokom pet godina koliko traje, održati na Istragam profilu ovog izdavača.

U 62. Klubu  u petak 19 sati o istorijskom romanu “Pačinko” korejsko-američke književnice Min Đin Li govoriće Tanja Vučković iz Lagune i prevodilac knjige Goran Skrobonja.

Roman “Pačinko” Laguna je na srpskom jeziku objavila krajem 2019, nepune dve godine nakon što se pojavio u SAD, gde je odmah dospeo među prvih deset na književnim top-listama najpretižnijih američkih časopisa i među finaliste Nacionalne nagrade za najbolji roman godine.

Ovaj istorijski ep uživa status prve knjige za odrasle na egleskom jezičkom području, koja se bavi korejsko-japanskim odnosima, a 2018. doživeo je i TV adaptaciju.

Drugi roman Min Đin Li zapravo se sastoji od tri knjige koje prate sudbinu nekoliko generacija jedne korejske porodice od 1910. do 1989, ukljujući i japansku okupaciju Koreje i Drugi svetski rat.

Naslov knjige je naziv kockarske igre, iza koje je stajala multimilijarderska industrija, a koja je bila veoma popularna posle Drugog svetskog rata na Dalekom Istoku.

NJom su u Japanu uglavnom bavili Koreanci.Pačinko” je svedočanstvo o životu mlade Koreanke Sunđi, ćerke sakatog ribara i njene dece, koji se preseljavaju u Japan, ali to nije samo priča o ljubavi, odanosti i požrtvovanju, nego i o rasizmu, sterotipima, uticaju i moći koja odvija na između Koreja, Japana i SAD.

Min Đin Li piše jednostavno, lako i sugestivno o mentalitetu, običajima duhu i društvu potpuno stanom zapadnim shvatanjima i pravilima, dočaravajući čitaocu svet Azije.

Ona je 1968. rođena u Seulu u Južnoj Koreji, ali se njena porodica trgovaca nakitom preselilau NJujork, kad je imala sedam godina.

Sa diplomom istoričara sa Univeziteta Jejl, studirala potom je i pravo, pa čak jedno vreme i radila kao advokat, dok nije odlučila da se posveti pisanju. Bila je stipendista i prestižne Gugenhajm fondacije. 

U književnu javnost ušla je sa kratkim pričama, od kojih su mnoge i nagrađene. Korejsko-japanskim odnosima bavi se i o njima piše skoro četvrt veka.

Prvi roman Besplatna hrana za milionere” objavila je 2007, da bi se “Pačinko” pojavio deceniju kasnije. Min Đin Li poznata je i po esejima i društveom angažmanu – u javni nastupima često ukazuje da “rasizam prema Azijatima i Amerikancima azijskog porekla u SAD nije prošlost”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari