Istraživanje Ministarstva: Za članstvo u EU 54 odsto građana 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?“, 54 odsto građana glasalo bi za, 24 odsto protiv, 12 odsto ne bi glasalo uopšte, a 10 odsto ne zna šta bi odgovorilo, pokazalo je ispitivanja javnog mnenja koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da ti podaci pokazuju da se nastavlja trend stabilne natpolovične podrške građana evropskim integracijama, budući da su i u prethodne dve godine odgovori na pitanje bili gotovo identični.

Ona je istakla da se od 2014. godine, kroz istraživanja koje Ministarstvo sprovodi dva puta godišnje po standardu Evrobarometra, na referendumsko pitanje o članstvu Srbije u EU, pozitivno izjašnjavalo 46, pa 44 odsto građana, a 2017. je ponovo počeo trend natpolovične podrške, 49 i 52 odsto. U 2018. godini zabeleženo je 55 procenata u oba istraživačka perioda, a u prvoj polovini 2019. godine 53 procenta.

Za 48 odsto ispitanika u poslednjem istraživanju, članstvo u EU bilo bi korisno za Srbiju, a građani pojam EU povezuju sa većim mogućnostima za zapošljavanje i boljom budućnošću za mlade (po 16 odsto), mogućnosti putovanja unutar EU (15 odsto) i uređenijim društvom (10 odsto). Kao najznačajniju reformu koja ima najpozitivniji uticaj na njihov svakodnevni život, ispitanici vide borbu protiv korupcije (19 odsto), a potom slede reforma zdravstvenog sistema sa 17 odsto, bolja zaštita ljudskih prava, kao i reforma pravosuđa, sa po 13 odsto.

Gotovo svaki treći građanin Srbije zna za bar jedan projekat finansiran iz EU fondova (njih 31 odsto) i to najčešće za projekte iz oblasti zaštite životne sredine (15 odsto), obrazovanja (14 odsto) i zdravstva (12 odsto). I u ovom istraživanju najveći procenat građana, njih 62 odsto, smatra da bi odnose Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od očekivanja EU i procesa evropskih integracija. Istraživanje „Evropska orijentacija građana Srbije“ rađeno je prema standardu Evrobarometra i da je u njemu učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari