Predstavnici GO Stari grad od RIK-a zahtevaju odlaganje izbora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predstavnici Gradske opštine Stari grad zvanično su zatrazili od Republičke izborne komisije (RIK) da se izbori odlože zbog toga što ne postoji mogućnost da se izbori zakazani za 21. jun organizuju i sprovedu, a da se ne ugrozi zdravlje ljudi.

„Kao predstavnici rukovodstva Gradske opštine Stari grad, te kao lica koja u svemu postupaju odgovorno prema stanovnicima opštine i isključivo u njihovom interesu, a imajući u vidu činjenicu da pandemija virusa SARS-CoV-2 još uvek traje, izražavamo veliku bojazan da je ugroženo zdravlje naših sugrađana samom činjenicom da su za 21. jun zakazani izbori na svim nivoima, te i lokalni i republički izbori“, stoji u zahtevu za odlaganje izbora upućenom predsedniku RIK-a Vladimiru Dimitrijeviću.

U dopisu se navodi kako domaći i svetski epidemiolozi upozoravaju da rizik od zaraze korona virusom i dalje postoji, pa održavanje izbora može da ugrozi zdravlje građana.

„Zahtevamo od Republičke izborne komisije da zaštiti građane, imajući u vidu izazove i moguće zloupotrebe koje bi poštovanje mera zaštite i socijalnog distanciranja donelo u izbornom procesu i izbornom danu (identifikacija birača koji nose zaštitne maske, obeležavanje prstiju sprejem birača koji nose zaštitne rukavice, korišćenje istih olovaka prilikom glasanja kao i sve ostale izborne radnje)“, navodi se kao obrazloženje zahteva.

Oni zahtevaju da RIK izbore zakazane za 21 jul odloži za najmanje šest meseci od trenutka kada Svetska zdravstvena organizacija objavi prestanak pandemije, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji i mere borbe protiv širenja epidemije koje su i dalje na snazi.

Zahtev su uputili Marko Bastać, predsednik Gradske opštine Stari grad, Mila Popović, predsednica Skupštine Gradske opštine Stari grad, Uroš Marković, zamenik predsednika Gradske opštine Stari grad, članovi Veća Gradske opštine Stari grad Milan Cerovac, Branko Miljuš, Nikola Vilotijević, Ivana Ninković i Bojana Savić, pomoćnica predsednika Gradske opštine Stari grad, kao predstavnici rukovodstva GO Stari grad.

Ovim povodom, Marko Bastać postavio je pitanje odgovornosti pedsednika republike Srbije Aleksandra Vučića za donošenje odluke o održavanju izbora 21. juna.

„Šta Vučić želi da sakrije od javnosti ovom nerazumnom i opasnom odlukom? Da li zapravo on, kao i na početku epidemije, sluša samo doktora Nestorovića, koji je prvo tvrdio da virus postoji samo na Fejsbuku, a danas traži da izađemo na ulice i zarazimo se? Da li je to Vučićev plan?“, rekao je Bastać.

On je ponovio da zahteva od RIK-a odlaganje izbora jer je, kako je rekao, jasno da ne postoje ni politički, ni zdravstveni, a ni tehnički uslovi za njihovo sprovođenje.

„Želim da verujem da u RIK-u sede ljudi kojima je zdravlje građana važnije od želje vladara da nesmetano nastavi da uništava demokratiju, o čemu svedoči i najnoviji izveštaj Fridom Hausa, da nastavi da korupcijom uništava Srbiju, o čemu govore izveštaji Instituta u Bazelu, a sve da bi on i njihova novokomponovana kvazi-politička ekipa nastavili da se bogate preko leđa naroda. Sve su nam uzeli, upadaju na krovove naših kuća, a sada hoće da rizikuju zdravlje svih građana zbog svoje vlasti. RIK može da zaustavi to ludilo!“, poručio je Bastać.

Republička izborna komisija (RIK) donela je rešenje o nastavku izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari