Vlast u Starom gradu bez legitimiteta 1

Nakon rekordno niske izlaznosti na opštini Stari grad niko nema legitimitet, kaže za Danas Marko Bastać, bivši predsednik opštine Stari grad, komentarišući rezultate izbora na toj beogradskoj opštini.

Izlaznost na izborima u Starom gradu bila je samo 26 odsto, a ubedljivu pobedu ostvarila je Srpska napredna stranka, osvojivši 46 odsto.

Prema rečima Marka Bastaća, koji se priklonio Savezu za Srbiju i bojkotovao ove izbore – teško se nešto može reći o izborima u doba korone.

– Ovo nisu bili izbori već farsa. Neka vlast sada uziva u 100 odsto vlasti koju ima. Ne može se plašiti i zaključavati narod zbog virusa a onda brzinski organizovati izbori. Već dan nakon izbora imamo najave da je potrebno vratiti mere na staro. Šta ćemo sa ove tri nedelje kampanje? Živote su nam kidnapovali kao i državu zarad farse – zaključuje Bastać za naš list.

Opozicija koja je odustala od bojkota i, ipak, izašla na izbore na opštini Vračar na zajedničkoj listi koju su činili Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka i Nova stranka, osvojila je 10,49 odsto glasova i sedam odbornika. Apsolutnu vlast je i na ovoj opštini osvojila Srpska napredna stranka sa dobijenih 49, 94 odsto podrške.

– U okolnostima u kojima je naša lista bila otpisana još u fazi prikupljanja potpisa i sve vreme napadana i od strane vlasti i delova bojkot opozicije, činjenica da smo osvojili najviše od svih opozicionih lista i jedini dvocifren rezultat je veliki uspeh – komentariše za Danas Konstantin Samofalov, jedan od predvodnika najjače opozicione liste, trećeplasirane na izborima na opštini Vračar.

Na Vračaru je uvek pobeđivala opozicija, ističe on, ali dodaje da se „danas nalazimo u novoj političkoj realnosti u kojoj na republičkom nivou praktično nijedna opoziciona lista nije prešla čak ni snižen cenzus“.

– U kombinaciji sa bojkotom i epidemiološkim okolnostima, ta realnost se odrazila i na Vračar. Ipak, dvocifreni rezultat pokazuje da Vračarci i dalje imaju snagu i volju da se suprotstave autokratiji i da je Vračar bastion slobode i u ovakvim nesusretljivim političkim okolnostima. Za nas je veliki uspeh to što smo na ovim izborima od strane Vračaraca izglasani za političke predvodnike borbe za oslobadjanje Vračara i zahvalni smo na podršci i poverenju koje su nam ukazali, uprkos tome što smo u poslednjem trenutku ušli u izborni proces i imali praktično samo nekoliko dana za kampanju – zaključuje Konstantin Samofalov za naš list.

Stari grad

Prema podacima liste Srce grada koja je učestvovala na izborima za opštinu Stari grad, izlaznost na toj opštini bila je 26 oko odsto.

  • SNS 46 odsto
  • Lista Čuvamo Stari grad – Ujedinjena opozicija 16 odsto
  • SPS 10 odsto
  • Lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Stari grad 9,8 odsto
  • METLA 8,5
  • Srce grada dobila je 8,9 odsto podrške birača.

Vračar

  • SNS 49,94 ili 33 od 63 mandata
  • Socijalistička partija Srbije 13,27 odsto 9 mandata)
  • Lista koju Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka i Nova stranka 10,49 odsto glasova 7 odbornika.
  • Lista Aleksandra Šapića 8,13 odsto glasova 5 mandata
  • Metla 2020 7,85 odsto glasova 5 mandata
  • Društvo za ulepšavanje Vračara (3,39 odsto) 2 mandata
  • Pokret za zeleni Vračar (3,01 odsto) 2 mandata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari