Zašto SPS u kampanji prečesto spominje Josipa Broza Tita? 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajkovic (arhiva)

U jeku izborne kampanje lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, polažući venac na grob nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, prisetio se da je SPS pravni i politički naslednik partije čiji je predsednik bio Tito.

I Dačićevi omladinci, koji se nisu bili ni rodili u vreme doživotnog predsednika Jugoslavije, danas nalaze da on predstavlja najvažniju tradiciju socijalističke ideje u Srbiji. Sagovornici Danasa, politički analitičari, smatraju da je jedini razlog zbog koga se Tito našao u fokusu kampanje socijalista što SPS nema svoju politiku i nema sa čim drugim u kampanju.

„Sve uspehe vlade o kojima bi socijalisti mogli da govore biračima preuzeli su Vučić i Srpska napredna stranka, pa socijalistima ne preostaje ništa drugo nego da se prisećaju prošlosti“, tvrde naši sagovornici.

– SPS verovatno polazi od istraživanja koja su sprovođena ne tako davno i koja pokazuju da je Titov rejting izuzetno visok. Kada bi kojim slučajem mogli Tita da materijalizuju, on bi postigao isti rezultat kao Vučić, koji je nesumnjivo po rejtingu neporikosnoven danas. I SPS upravo taj Titov rejting pokušava da eksploatiše. Spominjući Tita oni se obraćaju onom delu populacije koji ima sentimentalne odnose prema bivšem predsedniku Jugoslavije, kako bi ih privukli na svoju stranu – napominje politički analitičar Dragomir Anđelković.

I njegov kolega Boban Stojanović ocenjuje da je tema izborne kampanje socijalista očekivana, jer veliki broj ljudi danas smatra da se najbolje živelo u vreme Tita i da je tada država imala najveći ugled u svetu.

– Kroz sećanje na taj period oni kod starijeg dela naše populacije pokušavaju da izazovu pozitivne emocije, jer tada je zdravstvo i obrazovanje bilo na zavidnom nivou, a to su teme koje su za građane izuzetno važne. Spominjući Tita socijalisti pokušavaju da se predstave kao garant da će zdravstvo i obrazovanje i nadalje biti besplatno i dostupno za sve, iako naravno nije besplatno – ističe Stojanović.

Za Đorđa Vukadinovića je razlog zašto socijalisti toliko godina kasnije eksploatišu ime Tita jednostavan. „Oni nemaju politiku i praktično ne postoji tema sa kojom bi izašli pred birače“, kaže Vukadinović i dodaje da iako im je vremenski bliži, socijalisti izbegavaju da u kampanji spominju Slobodana Miloševića, pre svega da ne bi izazvali negativne reakcije iz sveta, pa je zato najbezbolnije vratiti se u dalju prošlost.

Vukadinović smatra i da je sve teme, uspehe i dostignuća aktuelne vlasti, o kojima bi socijalisti možda i mogli da govore, prisvojio Vučić i SNS, i da SPS ne preostaje ništa drugo nego da se vrate Titu. To im je najsigurnije i najbezbolnije i ne postoji mogućnost da se zamere koalicionim partnerima.

– To što se Ivica Dačić izjavama povremeno vraća Titu, a po potrebi i Slobodanu Miloševiću, govori o Dačićevom neshvatanju vremena i prostora u kojem živi. Zato Dačić i treba što pre da postane čovek političke prošlosti – zaključuje Vuk Velebit, politički analitičar.

Lider SPS, polažući nedavno venac na grob Josipa Broza Tita, ocenio je, međutim, da se o Titu ne govori slučajno, već da je SPS pravni i politički naslednik partije čiji je predsednik bio Tito, Saveza komunista i Komunističke partije.

– Mi čuvamo tradicije od Svetozara Markovića, Dimitrija Tucovića, Filipa Filipovića, pa do Josipa Broza Tita, sve do danas SPS. Čuvamo dobre tradicije tog pokreta, i svakako treba odvojiti nekoliko segmenata onog što je bilo dobro u prošlosti i to dobro sačuvati za budućnost – rekao je Dačić i dodao da dobro koje treba izdvojiti jeste sistem u kojem je bilo besplatno školstvo, zdravstvo, u kome su građani imali sigurna i stabilna radna mesta, u kojem je vladao mir. On je ocenio i da su to ideje koje su aktuelne i u modernom svetu i da treba videti kako se mogu realizovati u uslovima kapitalističkog sistema u kojem danas živimo.

– U SPS i kod građana ne postoji nostalgija za Titom, ali postoji nostalgija za jednim mirnim životom, velikom i jakom zemljom koja je bila cenjena širom sveta. Veze i kontakti ostvareni u doba Tita nama su i danas od velike koristi, imajući u vidu Pokreta nesvrstanih, koji je Tito osnovao, a koliko je on bio cenjen govori i to da je njegova sahrana bila najveća u 20. veku – ukazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari