Jači pritisak i pretnje EU ako se ne nastavi dijalog 1Foto: BETAPHOTO/ European Council Zucchi Enzo

Pritisak Evropske unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine biće sve jači u narednom periodu i neće se tolerisati međusobne optužbe za odugovlačenje pregovora, ocenjuju sagovornici Danasa.

Na ovo ukazuju i poruke premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Kosova Aljbina Kurtija nakon radne večere lidera Zapadnog Balkana i sastanaka sa evropskim zvaničnicima u Briselu u sredu uveče.

Najavljene investicije EU u Zapadni Balkan poslužiće kao pritisak da se počne i sa rešavanjem gorućih političkih pitanja koja su u prethodnom periodu zapostavljena, među kojima je Kosovo jedna od najbitnijih tema, kažu nezvanično izvori Danasa iz diplomatskih krugova.

Brnabić i Kurti sastali su se u Briselu pre dva dana, ali nisu imali direktne međusobne razgovore, kako je novinarima rekla premijerka Srbije, već sa evropskim zvaničnicima. Njih dvoje su učestvovali i na radnoj večeri koju je za lidere Zapadnog Balkana priredio evropski komesar Žozep Borelj.

Ana Brnabić je, nakon sastanaka sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom, kazala da je dijalog u najboljem interesu i za Beograd i za Prištinu, kao i da u EU postoji frustracija zbog toga što je prvi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine pomeren. Brnabić je navela da je do odlaganja sastanka došlo zbog kosovske strane i da se nada da će prvi sastanak biti zakazan tokom juna.

Kurti je, s druge strane, najavio da će do sastanka u junu doći i naglasio da će to biti susret premijera Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kurti je u Briselu istakao da ishod ovih razgovora treba da bude „međusobno priznanje“ jer „ni Kosovo ne priznaje Srbiju“, i zatražio da pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova promene svoj stav.

Ovakve njihove izjave više su usmerene domaćoj javnosti, smatra Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, i služe za „utvrđivanje pazara“, ali i jedna i druga strana svesne su realnog pritiska koji će Brisel pojačati u narednom periodu, ističe on.

– Brisel će igrati važniju ulogu u vršenju pritiska na ove strane da se dijalog nastavi što pre, više nego što je to do sada činio jer je ojačano partnerstvo EU i SAD na rešavanju ovog pitanja. Kurti će polako morati da pomera dijalog napred, sa petog mesta na svojoj agendi, jer su Amerikanci već demonstrirali da mogu da mu sruše vladu ako se ne ponaša konstruktivno. Ako nije izvukao nikakvu poruku sa onim insistiranjem na reciprocitetu, onda je loš političar. A Beograd neće imati drugog izlaza nego da prihvati nastavak dijaloga, smatra Popov.

Isticanje premijerke Brnabić da je za zastoj u dijalogu kriva kosovska strana, prema oceni Popova, samo je pokušaj opravdanja, koji više neće biti tolerisan, jer je i evropskim zvaničnicima jasno da je sa obe strane postojala namera da se razgovori otežu.

– Samo su jedni drugima davali alibi – čas su u Srbiji bili izbori, pa na Kosovu, ali Evropi je sada dosta tih igara, u EU i SAD žele da se pitanje što pre reši. Lideri na Balkanu će morati da se racionalno ponašaju, u suprotnom im slede sankcije EU, naveo je Popov.

I jedna i druga strana, kako podseća naš sagovornik, uslovljene su pomoći koju dobijaju od zapadnih sila – Srbija obećanjima o izgradnji brze pruge do Severne Makedonije i drugim ekonomskim dogovorima, a Kosovo mogućnošću bezviznog režima za putovanje u EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 19. maja u obraćanju novinarima u Pragu da je spreman da se sastane sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sredinom juna.

Lutovac: Unija ne prima kriminalne države

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, izjavio je juče da je Aleksandar Vučić još jednom obmanuo građane Srbije izjavom da Evropska unija nikada neće prihvatiti Srbiju za punopravnog člana. Kako su preneli mediji, Vučić je tokom posete Češkoj tamošnjem Radio plusu rekao da bi Srbija volela da postane član EU, ali da i ako ispuni sve potrebne uslove Unija je nikada neće prihvatiti kao ponopravnu članicu. Lutovac je agenciji Beta kazao da Srbija pod vlašću Vučića i SNS zaista nikada neće postati članica EU. „Srbija neće postati deo evropske porodice ne zato što nas EU neće, nego zbog toga što nije demokratska država. U Srbiji ne postoje sloboda medija, vladavina prava i pošteni izbori. Svima koji ne podržavaju autokratiju Aleksandra Vučića ograničene su slobode i osnovna ljudska prava“, rekao je predsednik DS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari