Janković: Policijska država i socijalna nepravda lice vlasti u Srbiji 1Saša Janković Foto: FoNet Zoran Mrdja

Građanski blok 381 saopštio je da se oštro protivi smanjivanju sredstava za socijalnu zaštitu i kulturu u budžetu Srbije za narednu godinu, dok se istovremeno povećavaju troškovi za policiju, vojsku i avio službu.

Srbiji trebaju socijalna sigurnost, smanjivanje socijalnih razlika, kultura i mir, sloboda i pravda,  Umesto njih, vlast planira pretorijansku gardu, strah, nesigurnost i avione na pisti spremne za beg. Policijska država i socijalna nepravda pravo su lice autokratske vlasti u našoj zemlji i Predlog zakona o budžetu to tačno prikazuje“, ističe predsednik Građanskog bloka 381 i Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Kako se navodi u saopštenju tog političkog bloka, predlog zakona o budžetu predviđa umanjenje sredstava za socijalnu zaštitu za više od jedne i po milijarde dinara, kao i 900 miliona dinara manje za subvencije u kulturi. S druge strane predviđeno je 11,3 milijarde dinara više za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, 23,3 milijarde dinara više za ministarstvo odbrane, a sredstva za avio službu Vlade su gotovo udvostručena.

GB381 i PSG su u svom programu jasno istakli da će graditi socijalno odgovornu državu sa čovekom i ljudskim potrebama u centru pažnje, a da se ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i kulturu više neće smatrati troškom već najboljom investicijom u budućnost Srbije kao normalne i uređene države.

Strukovno udruženje policije “ Dr Rudolf Arčibald Rajs“: Janković se zalaže da se policiji smanje plate

„Poštovani gospodine Jankoviću, da li ste svesni da Vašim zalaganjem za smanjenje troškova za policiju zastupate stav da se policiji direktno smanje plate“, navodi se u saopštenju ovog udruženja policije.

Oni su podsetili da MUP ima preko 42.000 zaposlenih i da je prosečna porodica zaposlenih četvoročlana, što bi značilo da se smanjenjem primanja otežava život preko 168.000 ljudi.

„U ovom momentu zaista je suvišno bilo šta više komentarisati, ali osećamo moralnu potrebu da Vam ukažemo na širi i realniji pogled i sliku realnosti, eventualnu dalekosežnost određenih Vaših nepromišljenih komentara i zalaganja koji su, hvala bogu, za sada samo u domenu imaginacije. Začuđujući je i Vaš stav o svemu ovome, imajući u vidu da ste nekada obavljali poslove zaštitnika građana, i trebalo bi da znate da je najvažniji zadatak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova upravo zaštita svih građana, njihove lične i imovinske sigurnosti i stalno unapređenje pojedinčane i kolektivne bezbednosti u Srbiji. Verovatno ste zaboravili kako je služiti građanima i štiti sva njihova prava i slobode, kako to svakodnevno, požrtvovano, odgovorno i savesno rade policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova“, ističe se u saopštenju.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.