Joksimović: Naći će se rešenje za treće zemlje za putovanja u vreme pandemije 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da je Srbija, prihvatanjem nove metodologije u pregovorima sa Evropskom unijom, u trenutku kada niko nije znao kako će ona da izgleda, pokazala visoko poverenje u namere EU, uz navode da će se naći rešenje da treće zemlje za „digitalni sertifikat“ za putovanja u vreme pandemije.

Joksimović je za RTS rekla da je zeleni digitalni sertifikat namenjen državama članicama EU i zato se govorilo o vakcinama koje je prihvatila Evropska medicinska agencija.

To se nije odnosilo na treće zemlje, među kojima je i Srbija, a u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, najverovatnije će se pronaći model i za druge zemlje u svetu koje su se vakcinisale vakcinama drugih proizvođačam objasnila je ona.

Dobro je da je u to EU prihvaćeno jer su i njihove države članice imunizovale stanovništvo vakcinama drugih proizvođača i da je ostavljeno samim članicama da odluče hoće li prihvatiti sertifikate o drugim vakcinama, rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da će se pronaći rešenje za to pitanje, pa i kada bi se dogodilo da se takav sertifikat uvede, a to još nije usvojeno u Savetu EU i Evropskom parlamentu, imate odredbu da će se priznavati i negativan PCR tekst, informacija o antitelima u slučaju preležanog kovida.

Srbija je spremna da nastavi proces evrointegracija, rekla je Joksimović i objasnila da nova metodologija pojačava one stvari koje su inače već bile važne u procesu integracija.

I taj proces je bio mnogo rigorozniji nego za sadašnje članice kada su pregovarale za svoje članstvo, rekla je  Joksimović i navela da se to tiče političkih kriterijuma i vladavine prava.

Sada je to posebno naglašeno i posebno podvučeno, zapravo najvažniji segment. To je klaster 1, gde se nalaze između ostalog i poglavlja 23 i 24, dodala je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari