Kako je izgledala "neverovatna Grenelova noć" u Beogradu? 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Mi večeras odosmo na jednu lepu večeru, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekjuče na kraju konferencije za medije u Palati Srbije nakon razgovora sa delegacijom SAD, predvođenom izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Sudeći prema snimcima na društvenim mrežama koje na svojim zvaničnim nalozima postavili Vučić i Grenel, na večeri, održanoj na brodu Jahting klub Kej u Beogradu, zaista je vladala ugodna atmosfera.

Gosti su uživali u „živoj muzici, o čemu je javnost upoznata kada je Grenel na svom Tviter nalogu postavio video-snimak sa broda.

„Srbi i Amerikanci pevaju o Alabami i Zapadnoj Virdžiniji je neverovatna noć“, poručio je on.

Kako se može uočiti, uz bogat meni ugledne zvanice sa svojih mesta tapšu u ritmu numere „Take me home, country roads“, koju je u originalnoj verziji izvodio Džon Denver.

Među onima koji su zapevali bili su i Vučić i ministar finansija Siniša Mali, dok je premijerka Ana Brnabić uz osmeh nešto komentarisala, „udarajući takt“ rukom po stolu.

Predsednik Srbije objavio je na svom Instagram nalogu „Budućnost Srbije“ nekoliko fotografija, praćenih rečima zahvalnosti ne samo Trampovom izaslaniku, već i Donaldu Trampu lično.

„Hvala Ričardu Grenelu na posvećenosti i dobrom poslu koji obavlja za ceo region. I hvala na divnom poklonu“, navedeno je uz fotografiju sa broda na kojoj Vučić pozira u društvu Grenela, u rukama držeći knjigu „Bela kuća kroz istoriju“, koju mu je poklonio američki zvaničnik.

https://twitter.com/richardgrenell/status/1308626540524171264?s=25&fbclid=IwAR1LBj2fm3sfTVSvxvksqm3XlbBSQpT7KQowyovDgdapecluD1mWkVknEv4

Upada u oči kontrast u stajlingu, budući da je Vučić odeven u teget sako i belu košulju, dok je Grenel u ležernijem stilu, u tankom duksu sa mornarskim printom, sa čašom belog vina u ruci.

Na fotografijama je ovekovečen i trenutak kada srpski predsednik predaje stilizovani drveni sanduk sa vinima Adamu Boleru, izvršnom direktoru američke međunarodne Razvojne finansijske korporacije – DFC.

„Dobrodošlica Adamu Boleru uz dobra srpska vina“, navodi se uz tu objavu.

Na pomenutoj fotografiji vidi se i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kako mobilnim telefonom fotografiše Vučića i Bolera.

Kasnije tokom večeri pratioci Vučića na Instagramu obavešteni su da je mu je Grenel predao lični poklon od predsednika SAD. Na toj fotografiji Vučić uz osmeh proučava praznu bocu uz komentar: „Iz predsedničke rezidencije u Kemp Dejvidu pravo u Srbiju! Lični poklon predsednika Trampa.“

Trampov poklon je, kako je objavljeno, buteljka za vino kojom je predsednik Srbije oduševljen.

Raspored sedenja

Na snimku sa večere, koji je sa više od 600.000 Tviter pratilaca podelio Ričard Grenel, vide se članovi kabineta predsednika Srbije, uključujući njegovu savetnicu za medije Suzanu Vasiljević i Tanju Jović, savetnicu za spoljnu politiku, Ivicu Kojić, šefa kabineta. Vučić je izabrao da sedi između Siniše Malog i Ane Brnabić. Ričard Grenel je tokom večere bio smešten tik preko puta srpskog predsednika. „S druge strane“ stola sedeli su i Džon Jovanović, direktor DFC u Beogradu, te predstavnici američke ambasade i Agencije Ju-Es-Ejd. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nije prisustvovao večeri, već je u to vreme gostovao na RTS-u.

Mesto na reci

Klub Kej, brod na kojem je organizovana večera, ima slogan: „Moje mesto na reci“, a smešten je na ušću Save u Dunav. Prema zvaničnom cenovniku, obrok po osobi na poslovnim ručkovima ili večerama, kao i na privatnim proslavama, košta između 20 i 25 evra. Inostrana pića se dodatno naplaćuju, i koštaju pet evra. Na meniju su uglavnom tradicionalna jela, poput roštilja, pasulja, junećih i svinjskih šnicli, te „njeguški pršut“ i različite vrste pita. Da li je Grenel prilikom večere probao i „rusku salatu“, ostaje veliko pitanje, budući da ne krije da mu politika zvaničnog Kremlja uopšte nije po volji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari