Komšić: Bez uporišta u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH 1

Za formiranje vojske Republike Srpske ne postoji uporište ni u Dejtonskom sporazumu, ni u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao ni u zakonskim oblastima koje regulišu sistem odbrane.

Ovo za Danas ocenjuje za Danas Željko Komšić, bivši član Predsedništva BiH, poslanik u tamošnjem parlamentu i predsednik Demokratskog fronta u odgovoru na pitanje kako komentariše najave predsednika RS da će zahtevati da taj bosansko-hercegovački entitet dobije svoje odbrambene snage.

Dodik je rekao da, ukoliko međunarodna zajednica nastavi da traži da Kosovo dobije vojsku, «onda treba realizovati ideju o vraćanju Vojske Republike Srpske». «Oružane snage BiH ništa ne doprinose Srpskoj», istakao je predsednik RS.

– Ne znam zbog čega Milorad Dodik veže vojsku Kosova sa mogućnošću stvaranja vojske RS, jer između Kosova i BiH nema nikakvih paralela u tom smislu. Čini mi se da ovom izjavom predsednik RS pokušava da dodatno podigne tenzije, ali ne samo na nivou BiH, već i u celom regionu. Mogao bi zbog toga očekivati i ljutu reakciju Hrvatske – smatra sagovornik našeg lista Željko Komšić.

Upitan da li ovakve izjave imaju veze sa aktuelnim ubrzanjem rešavanja kosovskog problema i odnosom Srbije u tom procesu, kao i kako ocenjuje navode o tome da su Dodikove izjave dirigovane i usklađene sa potrebama Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, Komšić kaže da to može biti slučaj.

– Može biti da je to istina i da je sve u službi Vučićeve politike. Ali, ako je ta teza tačna, onda moram da kažem da predsednik Srbije ne živi u realnosti. Nakon toliko vremena provedenih na vlasti u Srbiji, njemu mora uveliko mora biti jasno kako na to gledaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. Ako mu je to cilj, osuđen je na propast. Vučića ne znam lično, mogu da sudim o njegovoj politici, ali to mi se sada ni ne čini toliko bitnim. U svakom slučaju, ne mislim ništa pozitivno. Kada je reč o odnosu prema BiH, to je kombinacija nadmenosti i patetike, nekog lažnog razumevanja. Sve to se može svesti u onoj čuvenoj rečenici koja je odredila njegovu političku karijeru – 100 muslimana za jednog Srbija – dostojnu jednog naciste – zaključuje Željko Komšić za Danas.

Član Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je za „Novosti“, da Dodikova ideja nije nerealna, imajući u vidu odredbe Dejtonskog sporazuma. «Oružane snage BiH su osnovane pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, ali nisu dejtonska kategorija. Po „Dejtonu“, vojsku mogu imati samo entiteti. Institucije RS moraju da razmišljaju u pravcu ponovnog osnivanja Vojske Srpske, jer su Oružane snage BiH veliki promašaj», tvrdi ona. Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže za „Novosti“ da RS može da ima svoju vojsku, ali da su problem dvostruki aršini međunarodne zajednice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari