Kosovska opozicija neće da ruši vladu Ramuša Haradinaja uz pomoć Srpske liste 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK), pokret Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova (SDPK) najavili su da neće rušiti Vladu uz pomoć Srpske liste, dok politički analitičari u Prištini ocenjuju da pozivima na izglasavanje nepoverenja, Srpska lista produžava opstanak aktuelnog kabineta Ramuša Haradinaja.

Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti najavio je da će ta stranka zatražiti glasanje o poverenju Vladi Kosova kada obezbedi 61 glas, ali i dodao da neće prihvatiti ničije uslovljavanje kako bi dobili potrebne glasove.

Poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi kazao je da je vlada Ramuša Haradinaja formirana uz pomoć Srpske liste, odnosno uz blagoslov Vlade u Beogradu, i da zato neće prihvatiti da je ruše uz pomoć Srpske liste.

„Mi nećemo rušiti Vladu uz pomoć te partije, već zajedno sa opozicijom. Mi niti računamo niti ćemo tražiti glasove Srpske liste da bismo oborili Vladu. Vlada Kosova treba da padne, izbora treba da bude što pre, ali nikako zato što Srbija to želi, već zato što to žele građani Kosova“, rekao je Seljimi za portal gazetaexpress.com.

Šef poslaničke grupe SDPK Dardan Sejdiu je rekao da njegova stranka ne može da sarađuje sa Srpskom listom, odnosno sa onima „koji nazivaju banditima legitimne predstavnike Kosova i koji svakodnevno deluju protiv Republike Kosovo“.

„Ostajemo ne samo otvoreni već i zainteresovani za saradnju sa svim progresivnim snagama i u regionu koje se angažuju za ravnopravnost među narodima“, izjavio je Sejdiu.

Poslanik Srpske liste Igor Simić izjavio je da su članovi tog poslaničkog kluba spremni da glasaju protiv vlade Haradinaja ako opozicija obezbedi 51 glas.

On je dodao da će se poslanici Srpske liste vratiti u Skupštinu Kosova kada opozicija obezbedi potpise za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

Politički analitičari na Kosovu ocenili su da takve izjave predstavnika Srpske liste u suštini doprinose opstanku vlade Ramuša Haradinaja, jer kako su naveli, nijedna stranka na Kosovu, koliko god bila protiv Vlade, neće prihvatiti da je ruši sa „eksponentima vladajućeg režima u Srbiji“ kojeg smatraju „neprijateljem Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari