Krasnići: Ne isključuje se mogućnost da sporazum iz Vašingtona ima elemente međusobnog priznanja 1Foto: EPA Michael Reynolds

Na sastanku premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji će se danas održati u Vašingtonu uz prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa, kako je najavljeno, biće potpisan sporazum koji ne isključuje mogućnost da ima elemente uzajamnog priznavanja, ocenila je Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova (KDI).

Ona u izjavi za agenciju Telelgrafi.com kazala da se ne može isključiti mogućnost da će sporazum imati elemente koji prevazilaze ekonomske teme.

„Prema onome što znamo iz onoga što je juče rečeno, premijer (Hoti) očekuje potpisivanje sporazuma. Definitivno su elementi koji će činiti ovaj sporazum ekonomski onako kako je proklamovano u prvom trenutku, ali ne može se isključiti da postoje elementi koji prevazilaze ekonomsku tematiku, oni koji su politički u kojima stranke mogu izraziti posvećenost da bi posle nastavili sa preduzimanjem konkretnih akcija za uzajamno priznavanje”, rekla je ona.

Krasnići je naglasila da je predsednik Srbije u četvrtak rekao da će postojati sporazum koji Srbija nije spremna da prihvati.

„Juče smo čuli od predsednika Srbije da kaže da je to nešto što oni nisu spremni da prihvate, ali za nas kao Kosovo ovo bi bio veoma važan korak”, rekla je ona.

Krasnići je rekla i da će normalizacija i epilog dijaloga biti uzajamno priznavanje.

„Ovo je glavni element. U sveobuhvatnom sporazumu o kojem se raspravljalo, definitivno će biti i drugih elemenata koji se odnose na suočavanje s prošlošću, ratnu odštetu, pravdu za žrtve, žrtve rata, sudbinu nestalih, prava manjinske zajednice i na Kosovu i u Srbiji. Mi kao Kosovo moramo insistirati na tome da se prava Albanaca u Preševskoj dolini tretiraju jednako kao i prava srpske zajednice na Kosovu. Mnogo je elemenata koji idu uz uzajamno priznavanje”, rekla je Krasnići.

Inače, Bela kuća je saopštenjem najavila da će predsednik Donald Tramp učestvovati na sastanku izmedju Kosova i Srbije koji će biti održan u Beloj kući.

U saopštenju se takodje kaže da će predsednik Tramp, na trilateralnom sastanku prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma.

Saopštenje Bele kuće ne precizira šta će tačno biti potpisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari