Lajčak: Vučić i Hoti znaju šta se pregovara, papir je već dogovoren 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je za N1 da je glavni zaključak njegove posete da kod obe strane postoji volja da se dijalog nastavi i da je jedan od ciljeva dolaska bio da lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, kao budućem pregovaraču, da pune informacije o dosadašnjem procesu.

„Mislim da imamo dovoljno prostora i očekujem da će se taj prvi sastanak desiti u razumno vreme – nakon formiranja svih potrebnih institucija (u Prištini) i to bi moglo da bude sigurno pre leta“, rekao je Lajčak.

On je naveo da su u dijalogu do sada dogovoreni neki delovi – tekstovi u vezi sa nestalim licima, interno raseljenima, ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom. Na stolu je trenutno, kaže, imovina. Kad je u pitanju ZSO – od dogovorenog modela EU nije odustala.

„Dijalog je apsolutno ključan za normalizaciju odnosa, za evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije. Meni je bitno da nijedan od aktera sa kojima sam se susreo na Kosovu i Srbiji nije postavio pitanje da li je potreban dijalog, i to je ključna poruka“, istakao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posete ovog puta bio to da se sastane sa Kurtijem koji je, dobio snažan mandat od birača i da razgovaraju o nastavku dijaloga.

Predstavnik EU navodi da Kurti nije bio upućen u dijalog, tako da mu je bilo, kako kaže, bitno da kosovskom zvaničniku da pune informacije o dijalogu.

Lajčak je naveo da je zaključak da Kurti razume da je dijalog potreban, da je spreman da se sa njime nastavi i da je on taj koji će da vodi delegaciju Prištine.

Kaže da je dijalog potreban i zbog dogovaranja sporazuma, ali i zato što je to, kako ističe, jedina platforma za razgovor Beograda i Prištine.

Lajčak navodi da Uniji puno vremena oduzima ne samo dogovaranje ovog sporazuma, već i razgovor o tome koliko se primenjuju već postojeći sporazumi, „a tu ima puno izazova“.

Ako nema dijaloga tenzije rastu, ako ima dijaloga tenzije padaju, kaže Lajčak i navodi da se bez te platforme postojeća pitanja rešavaju „putem poruka preko medija, što nije najefikasniji način za njihovo rešavanje“.

„Mi smo već dogovorili neke delove tog budućeg sporazuma, neke tekstove u vezi sa nestalim licima, unutrašnje raseljenim licima ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom. U tim tekstovima nema dvostrukog tumačenja, tamo je sve dogovoreno – ko, kada i kako će to da ostvari. Ali mi nismo obelodanili te tekstove jer postoji princip – dogovaramo jedan sveobuhvatni sporazum, znači ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno. Ali, za mene je jako bitno da nema dvostrukog tumačenja“, naveo je Lajčak.

Upitan da li je u Beograd ili Prištinu doneo neki papir i pokazao ga potencijalnim pregovaračima, Lajčak kaže da „taj papir postoji naravno“.

„Taj papir je već dogovoren između predsednika Vučića i premijera Hotija. Oni znaju šta se pregovara, oni znaju tačno kakav je taj proces. A jeste, ja sam taj papir i neke druge papire doneo i predao gospodinu Kurtiju sada, da on ima punu informaciju. I za mene je bilo bitno da on formuliše svoju platformu, svoj program i prioritete sa znanjem svega onoga što treba da zna, kad je dijalog u pitanju“, navodi Lajčak.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da ne može učiniti dijalog sa Srbijom prvim prioritetom nove vlade, dodavši da dokle god Srpska lista ima 10 mesta u parlamentu, Kosovo neće moći da promeni Ustav kako bi se ujedinilo jednog dana sa Albanijom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Lajčak: Vučić i Hoti znaju šta se pregovara, papir je već dogovoren”

 1. Papir dogovoren a Srbija nema pojma šta u njemu piše. Srbija ne odlučuje ništa , odlučuje samo njegovo visočanstvo Gospodin Srbija Vučić !!!!!

   • И што се не примењује ако је то тај папир? Ни један војник није на Космету што је написано у споразуму.

 2. Papir trpi sve ali narod ne. Znamo dobro da ste sve dogovorili samo vam je narod problem, e pa ostace vam veliki problem.

  • ZNAM DA SU TADIC ,JEREMIC I STEFANOVIC RESILI I POTPISALI SVE, GRANICU I PRELAZE SA KOSOVOM I METOGIJOM . JEREMIC JE TO POTVRDIO I U UJEDINJENIM NACIJAMA A STEFANOVIC I TADIC U BRISELU. VUCIC SAD POKUSAVA DA SMAKNE TE GLUPOSTI KOJE JE NACINILA 2010 TADASNJA VLADA I PREDSEDNIK,GDE SAD TE IZDAJICE NEK POLIZU STO SU PLJUNULI,NEK POREKNU DA NIE TAKO.

 3. Znamo i mi da papir postoji.A zna to i nas predsednik. Samo se malo igra sa nama i ubedjuje nas u sve suprotno. Pozicija naseg predsednika je ..daj sta das ,samo da nije bez icega. Kao Sojic sa onim gvozdjem kada se cenjka.

  • Zašto kritikuju prvog čoveka SANU kad govori svoje lično mišljenje o problemu? Defakto tamo nema naših organa vlasti a de jure se tamo ne primenjuje naše pravo

  • Sta predsednik moze kad je 2010 tadasnja izdajnicka vlast potpisala u Briselu, Stefanovic i Tadic a Jeremic potvrdio u UN granice i prelaze sa nepostojecom drzavom Kosovom. Nisi valjda zaboravio ili te mozda tadasnja vkast a sad opozicija toliko zavrnula pamet da nepamtis sta je bilo pre 10 godina. Kada su unistene mnoge firme ,raskupusana vojska,istopljeni tenkovi i ostalo oklopno naoruzanje,a celik ispario u ETAR,

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.