Lavrov danas i sutra boravi u Srbiji 1Sergej Lavrov Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće danas popodne u dvodnevnu posetu Beogradu, organizovanu povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

Lavrova će na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekati srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a zatim je predviđen sastanak ruskog zvaničnika sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vili Mir na Dedinju, dok će sutra pre podne Vučić i Lavrov prisustvovati predstavljanju mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

Lavrov će pre dolaska u Srbiju posetiti Sloveniju, gde će se sastati sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova te države. Teme razgovora biće situacija na Balkanu i saradnja u političkoj i trgovinsko-ekonomskoj sferi.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično komentarišu da je reč o „uglavno protokolarnoj poseti Lavrova Beogradu povodom jubileja u diplomatskim odnosima“.

– Moguće je da Rusi očekuju i nekakav gest Srbije u vezi sa statusom Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, ali to se neće dogoditi, navode naši sagovornici. Podsetimo, Sjedinjene Američke Države i EU oštro se protive ideji da osoblje tog centra dobije diplomatski status.

Očekuje se da šef ruske diplomatije sa zvaničnicima Srbije razgovara o kosovskom pitanju, te o srpsko-ruskim odnosima u domenu ekonomije. Kako je Lavrov istakao u nedavnom intervju za agenciju Beta, „Rusija će prihvatiti bilo koje rešenje koje dogovore Beograd i Priština“, uz napomenu da je „bez tog dogovora besmisleno govoriti o mestu Kosova u UN“. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je „planirano razmatranje ključnih pravaca bilateralne saradnje i realizacija zajedničkih projekata, a biće razmenjena mišljenja o balkanskim i međunarodnim temama“.

Orden prijateljstva za Dačića

Lavrov će sutra uručiti Dačiću Orden prijateljstva u Ambasadi Rusije u Beogradu, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Tim ordenom šefa srpske diplomatije je odlikovao ruski predsednik Vladimir Putin, a Dačić ga je posvetio svom nedavno preminulom ocu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari