Lazarević: Između Srba i Albanaca ne sme da nestane želja da se razumeju 1Foto: N1

Lično ne podnosim nikakvu cenzuru i uskraćivanje individualnih i umetničkih sloboda, te zato smatram da među narodima ne sme da postoji prekid komunikacije – poručuje urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević…

… komentarišući festival „Mirdita, dobar dan“ kao i protivljenje pojedinih desničarskih organizacija njegovom održavanju u Beogradu.

Ona ističe da između Srba i Albanaca ne sme da prestane da postoji želja da se razumeju, jer je reč o dva naroda koja žive u viševekovnom neprijateljstvu, uz povremene periode zajedništva. Lazarević osuđuje rečnik lidera radikala Vojislava Šešelja na protestu prilikom otvaranja festivala i naglašava da je zapanjena što jedan intelektualac i doktor nauka zastupa retoriku koja je zasnovana na mržnji i šovinističkoj diskreditaciji grupa i pojedinaca.

– Kao što podržavam umetnost, slobodu kretanja, govora i stvaranja, podržavam i pravo na protest, to jest da se nekome festival „Mirdita, dobar dan“ ne dopadne, ali samo ukoliko on ne izlazi iz okvira pristojnosti. Takođe, podržavam i festival, sve dok je on suštinski odan umetničkim slobodama, ali nisam saglasna sa politizacijom umetnosti i eventualnom zloupotrebom umetnika, u cilju saopštavanja političkog narativa – kaže Lazarević.

Ona smatra da su ove godine, u poređenju sa prethodnim, tenzije oko održavanja festivala „Mirdita,…“ mnogo manje, međutim, navodi da je ovogodišnja manifestacija medijski eksploatisanija, što može kod javnosti da stvori pogrešnu sliku. Lazarević je ubeđena da će protivljenje festivalu u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu narednih godina splasnuti, te da će na kraju građani to prihvatiti kao što su prihvatili održavanje Parade ponosa.

Prema njenom mišljenju, da desničarske organizacije poput SRS ili Zavetnika nisu najavile proteste, prisustvo policije na otvaranju „Mirdita,…“ ne bi ni bilo potrebno.

Upitana kako građani Kosovske Mitrovice reaguju na srpsko-kosovski festival u Beogradu, Lazarević navodi da je većina njih juče negodovala zbog toga što je srpski režiser Boris Malagurski, koji je imao nameru da održi projekciju svog filma „Kosovo: Momenat u civilizaciji“, juče vraćen sa prelaza Jarinje, u vreme dok pomenuta manifestacija traje u glavnom gradu Srbije.

Policija o svađi u mestu Staro Gracko

Priština – Kosovska policija se oglasila povodom slučaja u Starom Gracku, saopštivši da je u sredu u mestu Staro Gracko „došlo do svađe između nekoliko osoba“, prenosi Tanjug. Podsetimo, u sredu uveče u vreme dok su radikali, Zavetnici i pripadnici Srbske desnice, demonstrirali ispred CZKD zbog otvaranja festivala „Mirdita, dobar dan“, mediji u Srbiji preneli su dramatičnu vest da je napadnuta grupa Srba u selu Staro Gracko i da je povređena i beba od šest meseci, a potom i da su dvoje dece povređene biber sprejom. Mesto Staro Gracko poznato je po otmici srpskih žetelaca 1999. godine.

Kako prištinska policija navodi, da bi situacija bila pod kontrolom, „policija je preduzela sve neophodne radnje u skladu sa policijskim ovlašćenjima, zaustavila sukob i uhapsila dve osobe M. M. (29) i F. S. (19)“ sa Kosova. U saopštenju se zatim navodi da su osumnjičene osobe puštene na slobodu nakon ispitivanja, i protiv njih je pokrenut slučaj za nanošenje lakih telesnih povreda. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari