Makron i Hoti razgovarali o aktuelnim kretanjima na Kosovu i u regionu 1Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Kosova, Avduhalh Hoti razgovarali su danas u Parizu o aktuelnim kretanjima na Kosovu i u regionu, sa fokusom na perspektivu evrointegracija, kao i na pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

„Premijer Hoti je uveravao predsednika Makrona da je Kosovo odlučno da preduzme sve neophodne mere da pokaže odlučnost prema svojoj evrointegracionoj perspektivi, kao jedinoj mogućnosti za mir, stabilnost i prosperitet u ovom delu Evrope“, kaže se u saopštenju.

Francuska ostaje posvećena pružanju pomoći Kosovu da podrži proces dijaloga Kosova i Srbije a kosovski premijer je naglasio je da je Kosovo posvećeno ovom važnom procesu, koji bi trebalo da uključi međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa dve zemlje.

„Predsednik Makron i premijer Hoti složili su se da dve zemlje treba da sarađuju u razmeni podataka dva ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa redom i zakonom, rade na unapređenju ekonomske razmene između Francuske i Kosova i zajedno da promovišu frankofoniju na Kosovu“, kaže se u saopštenju.

Na kraju sastanka, premijer Hoti pozvao je predsednika Makrona da poseti Kosovo, što je Makron pozdravio.

Ova poseta biće realizovana u budućnosti, u pogodnom trenutku za francuskog predsednika.

Inače, ovo je prva bilateralna poseta Jelisejskoj palati kosovskog premijera posle mnogo godina.

Odnosi Kosova sa Francuskom su odlični. Francuska je odigrala ključnu ulogu u svim fazama izgradnje države Kosovo.

„Francuska će podržati Kosovo“

Premijer Kosova Avdulah Hoti danas je posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, rekao da je dobio obećanje od njega da će Francuska podržati Kosovo u dijalogu sa Srbijom.

„Odnosi Kosova i Francuske su odlični i zahvalni smo na podršci. Perspektiva zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jedina je prilika za mir, stabilnost i prosperitet u ovom delu Evrope“, napisao je Hoti na tviteru, preneo je RTK2.

Hoti je dodao da je dobio podršku francuskog predsednika za dijalog između Kosova i Srbije.

„Francuska ostaje posvećena pružanju podrške Kosovu u procesu dijaloga sa Srbijom, što bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja i normalizacije odnosa“, naveo je Hoti.

On je naveo i da je u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske u Parizu potpisao dva sporazuma između Francuske i Kosova.

Hoti je nagovestio da jedan sporazum omogućava razvoj aktivnosti Francuske agencije za razvoj na Kosovu, dok drugi omogućava zapošljavanje članova porodica diplomata.

„Sa Francuskom smo postigli dva važna sporazuma, o razmeni podataka između dva ministarstva unutrašnjih poslova i mogućnosti zapošljavanja porodica diplomata iz Francuske i Kosova. Obećali smo da ćemo raditi na promociji ekonomske razmene sa Francuskom“, napisao je Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari