Anita Mitić: Mali deo SNS vidi EU kao cilj 1Foto: Marija Janković

Sigurna sam da jedan mali deo rukovodstva SNS vidi Evropsku uniju kao strateški cilj Srbije, ali nisam sigurna da su sa svojim članstvom radili na tome da objasne zašto je EU zaista važna.

Ovako na pitanje građana, da li veruje u iskrenu nameru naprednjaka da hoće u EU, odgovara Anita Mitić, članica Liberalno demokratske stranke i bivša direktorka Inicijative mladih za ljudska prava. Ona je juče odgovarala na pitanja čitalaca u okviru rubrike “Intervju na mreži”, u kojoj se sa sagovornicima komunicira putem društvene mreže. Mitić dodaje:

“Za građane Srbije jeste pohvalno to što nisu glasali za SRS, dok se nisu ‘poevropili’. Nažalost, većina istraživanja pokazuju da podržka EU opada u Srbiji, što govori u prilog tome da se više poštuje partijska ideja i dužnost, a ne da se razmišlja o budućnosti Srbije.”

Mitić je odgovorila na veliki broj pitanja u vezi sa spekulisanom podrškom LDP vladajućoj stranci. Na pitanje da li je zadovoljna što su glasovi njene stranke otišli Vučiću, jer nisu prešli cenzus, ona je rekla da Vučića ne podržava niti je LDP glasao za bilo koju vladu koju je SNS formirao.

“Ta podrška je namerno izmišljena kako bi se diskreditovao LDP. Takođe, ne verujem u ‘protiv – vučićevsku politku’”, rekla je Mitić. “Mislim da je ona pogubna po opoziciju u smislu da moramo da imamo politiku i ideju, a ne da nam ceo program bude – da smo protiv Vučića”.

Na pitanje da li bi prihvatila neku funkciju, ukoliko bi joj naprednjaci ponudili, odgovorila je kratko – ne.

Jednog građanina je interesovalo i zašto bi podržao Čedomira Jovanovića i njegovu stranku “kada je on u toku svog aktivnog političkog delovanja uspeo da se obogati”. Ona je rekla:

“LDP podržavam zbog vrednosti politike koju zastupa i to mi je navažnije. Privatni poslovi Čedomira Jovanovića mene ne zanimaju. To ostavljam tabloidima da ga razvlače i da to koriste protiv ideje LDP.”

Bivša direktorka Inicijative mladih za ljudska prava rekla je još da trenutno nije ni na jednoj funkciji u LDP i da ne prima platu. Kada je u pitanju finansiranje Inicijative, Mitić je odgovorila da je “najveći donator organizacije Evropska unija, koja je takođe najveći donator i strateški cilj Republike Srbije”.

Stavljanje flastera na ranu od metka

Čitaoci su joj još postavljali i pitanja u vezi sa socijalnom pravdom i ratnim zločinima. Jednog građanina je interesovalo njeno mišljenje o socijalnim kartama u Srbiji, odnosno nedostatku istih. Mitić je rekla da se “socijalna politika u Srbiji zasniva na stavljanju flastera na ranu od metka”.

“Evo na primer, nove mere populacione politike se uspostavljaju tako da ponižavaju žene, a da im ne daju nikakvu mogućnost da budu zdrave, planiraju porodicu, da ih ne otpuštaju dok su trudne”, misli ona.

Na pitanje da li su za nju Gotovina, Markač, Orić, Tači i Haradinaj ratni zločinci, aktivisktinja za ljudska prava rekla je da “Haški tribunal nije utvrdio njihovu odgovornost, ali su tokom sudskih procena utvrđeni zločini”.

“Mislim da je izuzetno važno da se ti zločini procesuiraju i zbog toga puno nade polažem u Specijalni sud za Kosovo, kao i hrvatsko pravosuđe, koje bi jako puno nasledilo od Haškog tribunala”, navela je Mitić.

Ona je još podržala rad izvršitelja, ali samo kao “transparentan i nepodložan korupciji”. Rekla je još da su građani u Srbiji slabo obavešteni o svojim ljudskim pravima i razlog za to najviše leži u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari