Maljići: Stranke na Kosovu da se ujedine oko platforme za dijalog 1

Prištinski politički analitičar Škeljezen Maljići ocenio je da političke stranke na Kosovu treba da se ujedine oko zajedničke platforme za dijalog sa Srbijom.

Osim toga, on je istakao da je 2019. godina, nakon što se pojasni pitanje dijaloga sa Beograda i počne podizanje optužnica na Specijalnom sudu za zločine OVK, vreme kada bi moglo doći do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Kosovo se nalazi u trenutku kada je neophodno što šire političko jedinstvo.

„Smatram da je dobro da lideri i politički subjekti izražavaju potrebu za izradu zajedničke platforme. Platforma Vlade je usredsređena na okončanje dijaloga i sada je još jednom odredila crvene linije koje se u dijalogu ne mogu preći“, kazao je Maljići u intervjuu za portal gazetaexpress.com.

On smatra da je tačno da je potvrđen mandat predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da vodi dijalog ali da „kao nikada do sada neće imati slobodu prihvatanja kompromisa“, pošto će se sporazum potvrđivati u Skupštini Kosova.

Analitičar je ocenio da u tom smislu vidi i predlog platforme predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, za kojeg je ocenio da je pragmatičniji i da se bavi isključivo pitanjima od nacionalnog interesa a ne o pitanjima od drugostepenog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari