Martinović: Bez štrajka glađu ali ćemo svojim prisustvom danonoćno braniti Skupštinu 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović (Arhiva)

Poslanici Srpske napredne stranke i njihovi koalicioni partneri boraviće danonoćno u Skupštini Srbije kako bi ovo najviše zakonodavno zdanje odbranili od onih koji su izgubili sve izbore do sada i koji nasiljem, divljaštvom, rušenjem, fašizmom pokušavaju da preuzmu vlast i promene izbornu volju građana”, rekao je na ,nekoliko puta odlaganoj pa zakazivanoj konferenciji za novinare, Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS.

On je napomenuo da za sada neće  stupiti u štrajk glađu, ali da će ukoliko se opozicija odluči na taj čin, poslanici vladajuće većine štrajkovati glađu nekoliko puta duže od njih.

Odluka o odustajanju od štrajka glađu, kako je rekao šef skupštinskih naprednjaka doneta je posle konsultacije sa liderom SNS i predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje da li će zamenik gradonačelnika Goran Vesić stupiti u štrajka glađu, Martinović je odgovorio da je ponosan što se zna ko je predsednik stranke i da je Vučić rekao da se za sada ne stupa u štrajk osim ako to učine predstavnici onih koji žele nasiljem na vlast.

Govoreći o mogućem štrajku glađu, on je rekao i da se mora voditi računa i o zdravlju, navodeći da se poslanca Pokreta socijalista Ana Karadžić prijavila da štrajkuje iako je trudna i ima malo dete.

Prema rečima Martinovića, poslanici vladajuće koalicije neće dozvoliti da se „ucenjuju legitimno izabrani predsednik države Alekasndar Vučić i vlada.“

Naglasio je i da će poslanici te koalicije dok bude bilo potrebno ostati u Skupštini kako bi je odbranili od upada i, kako je naveo, primitivizma, nasilja i povampirenog fašizmam, dodajući da se neće „dozvoliti novi peti oktobar, paljevina i pljačka“.

„Fašizam nikada nije imao podršku niti masovan fašistički pokret i naš narod je ponosan na antifašističku tradiciju. Mi ćemo tu tradiciju braniti dokle god to bude trebalo, branićemo od onih koji su izgubili sve izbore od 2012. godine“, rekao je on i dodao da su  naprednjaci spremni da vode dijalog i sa opozicijom i podsetio da je predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala na konsultacije u utorak sve šefove poslaničkih grupa.

„Nadam se da će i oni koji su pre neki dan upadali motornim testrama, pretili i činili druge stvari shvatiti da sem dijaloga drugog rešenja za ovu situaciju nema.

Ako hoće razgovor, mi smo spremni, ako hoće nasilje i teror, to im više nećemo dozvoliti“, rekao je Martinović i pojasnio da se odbranom Skupštine brani izborna volja građana i pozvao nadležne organe i ministre da, kako je rekao, rade svoj posao i da svima u Srbiji omoguće „slobodno kretanje, da radnici na gradilištima budu bezbedni, prolaznici, novinari, narodni poslanici i da nema više upadanja u institucije sa vešalima i testerama i zavrtanja ruku novinarkama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari