Mesić: Milošević kriv za rat u bivšoj Jugoslaviji 1Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

Dan mladih Sandžaka – 5. april bio je povod za svečanu sednicu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Specijalni gost na sednici bio je poslednji predsednik Predsedništva bivše Jugoslavije Stjepan Mesić.

 Ovaj dan kao praznik mladih ustanovilo je BNV kao spomen na odluku roditelja bošnjačkih mladića da odbiju regrutaciju i mobilizaciju tadašnje JNA „za rat protiv Slovenije, Hrvatske i drugih jugoslovenskih naroda“. Mesić je pozvan da svedoči o tom vremeni i „kakve su posledice izazvane neušestvovanjem Bošnjaka u ratu protiv Slovenije, Hrvatske i drugih“.

Mesić je ocenio da je rat mogao izbegnut da je režim Slobodana Miloševića odustao od promene granica.

-NJegov cilj bio je stvarati veliku Srbiji, etnički čistu, a da bi to postigao on je morao osvajati tuđe teritorije. Na redu je bila Hrvatska, BiH, a za Crnu Goru i obe pokrajine računao je da je to Srbija – naglasio je Mesić i dodao da je Milošević „varao svet da se bori za Jugoslaviju, a varao je i Srbe da će živeti u jednoj državi. Nikada nije rekao da stvara veliku Srbiju, samo je Srbima u BiH i Hrvatskoj rekao da će svi Srbi živeti u jednoj državi“. Ustvrdio je da Miloševića „Slovenija nije mnogo zanimala, jer tamo nije bilo mnogo autohtonih Srba“ pa je zbog toga taj rat bio vrlo kratak, „ali je zato bio Krvav u Hrvatskoj, brutalan u Bosni, a na kraju se i Kosovo kupalo u krvi i to sve zbog jedne loše politike“.

Ocenio je da je rat „vrlo krvav, preko 100 hiljada mrtvih, a granice se nisu promenile ni za jedan milimetar“.

– Sad imamo ratne posledice, velika mrž ja i razorena privreda. I sada, to moramo rešiti u ovom postkonfliktnom periodu. Treba da sarađujemo, svi ratovi su završeni mirom, pa moramo i ovaj zadnji rat završiti na civilizovan način – naglasio je Mesić i dodao da je „najbolji način da se dođe do funkcionisanja između zemalja bivše Jugoslavije da se ubrza ulazak u EU, jer tada motiva za sukobe neće biti“, a oni „koji ne žele brzo ujedinjenje štete svojim državama, ali štete i Evropi kao celini. Kada dođe do evropskog ujedinjenja rešena su dva pitanja: Evropa postaje veliki gospodarski faktor i Evropa će isključiti rat kao političko sredstvo“.

Mesić je poručio da je potrebno da se koriste sredstva kojima raspolaže EU, radi poboljšanja standarda onih delova koji nisu imali priliku da se razvijaju i da bi pridruživanjem balkanskih zemalja EU i Evropa dobila novu poziciju u svetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari