MIhajlović: Tepić da pročita zakon umesto paušalnih optužbi kojima uzbunjuje javnost 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je, povodom otvorenog pisma koje joj je uputila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u vezi sa postrojenjem za odsumporavanje u TE „Кostolac“, da „pravi cilj ovakvog obraćanja nije briga za interese građana, već privlačenje pažnje medija“.

„Iz pitanja koje ste postavili očigledno je da ste nedovoljno informisani, iako ste kao narodna poslanica imali priliku da prisustvujete sednicama na kojima je razmatran i usvajan i Zakon o planiranju i izgradnji, te je očigledno da ste svoj poslanički mandat, umesto da vodite računa o onome što se dešava na sednici i učestvujete u raspravama koristili za ličnu promociju, kao što radite i sada“, rekla je Mihajlović, u pisanoj izjavi.

Kako je rekla, „jasno je da opozicioni političari i stranke imaju potrebu da privlače pažnju medija, ali postoje i drugi načini da se to uradi, umesto uzbunjivanja javnosti iznošenjem poluinformacija i paušalnih optužbi koje nemaju utemeljenje u činjenicama“.

„Optužbe Tepićeve za ‘saučestvovanje u trovanju gradjana Srbije’, samo na osnovu toga što je neko ministar nadležan za izdavanje upotrebnih dozvola za ovakva postrojenja, potpuno su neosnovane jer ministarstvo kojim rukovodim nije moglo izdati bilo koji akt, pa tako ni upotrebnu dozvolu ‘po službenoj dužnosti’, odnosno bez prethodno podnetog zahteva investitora za izdavanje ove dozvole”, kaže Mihajlovićeva.

Ona je navela da je Zakonom o planiranju i izgradnji propisano da se „upotrebna dozvola izdaje na zahtev investitora na koga glasi građevinska dozvola, odnosno na zahtev finansijera ili lica na koje je u katastru nepokretnosti izvršena predbeležba sticanja objekta u izgradnji, odnosno lica na koja je izvršena predbeležba sticanja posebnog dela objekta u izgradnji“.

„Činjenica je da Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture do ovog trenutka nije upućen zahtev za izdavanje upotrebne dozvole, što znači da je ono izdalo samo one dozvole za koje postoji zahtev investitora, podnet u skladu sa zakonom i potkrepljen valjanom dokumentacijom, što je jedino i moguće u skladu sa zakonima Srbije“, izavila je Mihajlović.

Tepić je nedavno od nadležnih zatražila da joj odgovore da li je izdata upotrebna dozvola za postrojenje za odsumporaavnje u Termolektrani „Kostolac“.

Ona je u otvorenom pismu Mihajlović navela da je 14. oktobra probala da udje u TE „Kostolac“ i da pokaže da je sistem za odsumporavanje isključen tri godine, od kada je sagradjen, i da se „gradjani nepotrebno truju“, ali da je bila sprečena u toj nameri.

„Ako još niste izdali upotrebnu dozvolu da li ćete preuzeti odgovornost za Vaše saučesništvo u trovanju gradjana Srbije zajedno sa direktorom EPS-a Miloradom Grčićem“, upitala je Tepić.

Kako je navela, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antrić ne zna da li je sistem za odsumporavanje u TE „Kostolac uključen“, dok Grčić tvrdi da postrojenje radi od kada je izgradjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari