Miloš Jovanović počeo predizbornu kampanju u Novom Sadu 1Foto: R. Balać

Miloš Jovanović je kandidat za predsednika Srbije koalicije NADA koju čine Pokret obnove kraljevine Srbije i Demokratska stranka Srbije i još dvadesetak udruženja iz toliko gradova Srbije.

On je predstavljen kao čovek koji je „diplomirao na Sorboni i vratio se u Srbiju da pomogne svojoj zemlji, nije kao neki drugi stekao diplomu uz pečenje rakije ili stranačku knjižicu“, kako je rekao predsednik POKS-a Živa Gojković.

Na mitingu koalicije koja nastupa pod sloganom „Da živimo normalno“ svi govornici su složno poručili da Srbija ne može u budućnost ako se ne vrati korenima i obnovi monarhiju uz česte usklike „Hoćemo kralja“.

Osvrćuči se, kako je rekao, na protivrečnost da koalicija koja hoće da vrati kralja, ima predsedničkog kandidata, Jovanović je kazao da je pobeda na predsedničkim izborima prelazna faza ka obnovi parlamentarne monarhije.

Kao glavne ciljeve on je postavio očuvanje Kosova „kao svete srpske zemlje“ u sastavu Srbije, „zaštita prava srpskog narodau Republici Srpskoj, Crnoj Gori i svim drugim državama gde žive“ i odbacio je svako pripisivanje genocida srspskom narodu, kao i odgovornosti za raspad bivše zajedničke države.

Jovanović je istakao da je Srbija praktično vojno neutralna, te odbacio svaku ideju o njenom priključenju NATO, kao i bilo kakvu obnovu jugoslovenske ideje.

„Živeti normalno znači da živimo kao ljudi, a ne kao beskičmenjaci, da hodamo uspravno i volimo svoju zemlju, da branimo istinu i budemo ponosni na to šta jesmo, na našu slobodarsku i slavnu istoriju.Ali, živeti normalno znači i živeti po zakonima u uređenoj državi, u kojoj vdaša i sudbina vaše dece ne zavisi od toga da li imate ili ne partijsku knjižicu partije na vlasti, da vaše zaposlenje ne može da zavisi od volje nekih partijskih moćnika, već isključivo od vašeg rada, znanja i zalaganja. Žive normalno znači živeti u zemlju u kojoj se za lažnu diplomu odgovara, a ne da se za nju dobija ministarska ili bilo koja druga funkcija. Živdti normalno znači živeti u zemlji gde pravosuđe i sudovi brane svakog građanina i u kojoj zakon važi jednako za sve. Živeti normalno znači živeri u zemlji iz koje omladina sanja da pobegne već u kojoj mladi žele da ostanu“, poručio je Jovanović.

On je kazao da će se zalagati za ostvarivanje tih ciljeva kao predsednik „dok ta funkcija bude postdojala, a zamenićemo je drugom, koja nije funkcija nego istorijski identitet Srbije“.

Miloš Jovanović će biti predednički kandidat, a listu koalicije na parlamentarnim izborima predvodiće Žika Gojković.

Miting, kome je prisustvovalo nekoliko stotina pristalica dveju stranaka održan je pored spomenika kralju Petru I, na Trgu revolucije, kojji će, kako je obećao pokrajinski poslanik i dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević, biti preimenovan.

Na skupu je emitovana himna koalicije, himna „Bože pravde“ koju je izvela grupa frulaša, dok je publika pevala staru verziju u kojoj se priziva spas kralja, kao i stare, rodoljubive pesme. Na novosadskom keju bila su parkirana četiri autobusa kojima su dovezeni učesnici predizbornog mitinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari