Ministar Popović razgovarao sa Kinezima o istraživanju svemira 1Nenad Popović Foto: FoNet Zoran Mrdja

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas na sastanku sa zamenikom predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom da će Kina i Srbija intezivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira, saopštilo je to ministarstvo.

„Kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uredjajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije“, izjavio je Popović.

Popović i Vu razgovarali su u Beogradu o uključenju Srbije u savremeni satelitski program kineske svemirske agencije.

„Saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa“, naveo je Popović.

On je ocenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija.

„Od posebnog značaja je edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti. Srpski inženjeri su prema oceni relevantnih svetskih organizacija proglašeni za lidere u ovom delu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke“, rekao je Popović.

On je dodao da potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom vidi u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija, bezbednosti.

„Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Kina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u Srbiji razviju startap kompanije u ovim oblastima“, istakao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari