Dačić održao predavanje studentima Diplomatske akademije 1Foto: Beta

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić održao je danas u Beogradu predavanje polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova o ciljevima i prioritetima spoljne politike Srbije.

Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, prioritetna politička tema, ali i najveći političko-bezbednosni izazov, rekao je Dačić i naveo da je povlačenje i zamrzavanje priznanja Kosova od strane 18 zemalja rezultat spoljne politike Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo kontinuirano preduzima diplomatske aktivnosti kako bi sprečilo i osporilo prijem Kosova u medjunarodne organizacije i specijalizovane agencije, kao što su Interpol, Unesko, Svetska carinska organizacija, Evropska radiodifuzna unija i mnoge druge, rekao je Dačić.

Diplomatska veština ne ogleda se samo u pokušajima približavanja stavova onim državama sa kojima postoji razmimoilaženje, već i u očuvanju i unapređivanju veoma dobrih odnosa sa onim zemljama sa kojima je Srbija uspostavila strateška partnerstva: s Rusijom i Kinom, rekao je Dačić.

„Bilateralna i multilateralna podrška teritorijalnom integritetu Srbije, obogaćena je saradnjom u privrednoj, energetskoj, kulturnoj, naučnoj i drugim oblastima“ rekao je Dačić i istakao posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru 2019. godine, i potpisivanje Sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije o slobodnoj trgovini „što našoj privredi otvara tržište od 185 miliona ljudi“.

Ocenio je da je Srbija zemlja s „najviše zajedničkih projekata“ u Srednjoj i Istočnoj Evropi, što je „rezultat podrške i uključenosti u veliku medjunarodnu inicijativu“ kineskog predsednika Si Djinpinga „Pojas i put“, te su kineske firme vodeći izvodjači infrastrukturnih radova u Srbiji.

Dačić je najavio da će Si po drugi put posetiti Srbiju u drugoj polovini 2020. godine.

Govoreći o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Dačič je rekao da je Srbija pouzdan i odgovoran partner, „duboko svesna različitosti stavova u rešavanju kosovskog pitanja“, ali s željom da se odnosi unapredjuju, te intenziviranje političkog dijaloga već daje rezultate: razvijaju se ekonomski odnosi, ali i vojna saradnja.

On je ocenio da je nedavni boravak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašingtonu bio „veoma uspešan“ i rekao dodao da je „i dalje aktuelan“ poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

Srbija doprinosi bezbednosti i stabilnosti regiona i unutrašnjim reformama koje sprovodi i pokreće teme za budućnost koje su od interesa za ceo regiona, rekao je Dačić.

Na toj liniji je i inicijativa o uspostavljanju tzv. regionalnog „mini Šengena“, radi bržeg protok ljudi i kapitala, napretka i jačanja stabilnosti Zapadnog Balkana.

Za Srbiju je veoma važno očuvanje perspektive članstva u EU čitavog regiona, jer je to najbolja garancija dostizanja trajne regionalne stabilnosti i to je osnovni razlog što Srbija snažno podržava evropske aspiracije svojih suseda, uz simpatije za napredak koji oni postignu, rekao je Dačić.

On je naveo i da svi oblici regionalne saradnje, uključujući „Berlinski proces“, nisu zamena za proces integracija Srbije u EU, već su mu komplementarni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari