Ministri Srbije i Mađarske o zajedničkom gasnom interkonektoru 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto razgovrali su danas o izgradnji zajedničkog gasnog interonektora, za koji je ocenjeno da je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje.

Oni su na sastanku u Tapolki, u Mađarskoj, istakli da je „u toku koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom“ Srbije i Mađarske, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

„Sigurnost snabdevanja gasom u vrhu je naših prioriteta i ta pitanja nijedna zemlja ne može da rešava sama za sebe, već ona moraju da se rešavaju na nivou regiona, izmedju suseda i na način koji će svima obezbediti energetsku sigurnost“, rekao je Antić.

Na sastanku dvojice ministara Madjarska je, kako je istaknuto u saopštenju, još jednom „snažno podržala“ evrointegraciju Srbije.

„Smatram da je interes EU da se regionu Zapadnog Balkana, a naročito  Srbiji pruži podrška u procesu evrointegracija“, rekao je Sijarto.

Antić i Sijatro su podsetili da je 2018. potpisan Memorandum o razumevanju radi korporativnog spajanja dve berze električne energije: SEEPEX-a u Srbiji i madjarskog HUPX-a.

„Nadamo se da će se naše dve berze električne energije do kraja godine ujediniti i stvoriti moćnu regionalnu berzu u interesu čitavog regiona. Na taj način omogućio bi se jedinstveni nastup na tržištima električne energije u zemljama Centralnoistočne i Jugoistočne Evrope, povećala likvidnost dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost  poslovanja obe kompanije“, rekao je Antić.

To će, kako je dodao,  doprineti i ubrzanoj integraciji srpskog tržišta električne energije u jedinstveno tržište EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari