Mišić: Balkan nije u primarnom američkom fokusu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Amerika ne priznaje nijedno rešenje koje nema njen pečat, tvrdi novinar Momčilo Pantelić, dok njegov kolega Milan Mišić, takođe nekadašnji dopisnik iz Vašingtona, smatra da je, i pored poruke SAD da će prihvatiti svako dogovoreno rešenje za Kosovo, pitanje da li Beograd i Priština mogu međusobno da se dogovore.

Kao sagovornik FoNeta, u okviru serijala Kvaka 23, Mišić podseća da su se u Beloj kući promenili ljudi koji se bave ovim delom sveta.

Prema njegovoj oceni, iz toga proističe i činjenica da se o mogućim rešenjima kosovskog problema govori nešto drugačije nego pre, ali da to ne znači da se promenio i stav SAD.

Mišić napominje da Balkan svakako nije u primarnom američkom fokusu, s obzirom na količinu problema s kojima se danas suočava Donald Tramp.

S druge strane, mi osećamo jedan napor, koji verovatno potiče iz američke ambasade, da se ublaži antiamerikanizam koji postoji u Srbiji, ocenio je Mišić, analizirajući trenutne odnose SAD i Srbije, koji su naizgled vrlo skladni.

Utisak je, naime, da takav sklad u poslednje vreme ništa ne može da poremeti. Americi kao da ne smeta ni to što se baš u trenutku razbuktavanja američko – kineskog trgovinskog rata, Aleksandar Vučić nalazi u poseti Kini.

Vašinton javno ne govori ni o učešću na ruskim vojnim paradama, ni o potenciranju bratstva s Vladimirom Putinom, dok poruke interno prenete na Andrićevom vencu ostaju tajna.

Uglavnom, iz SAD mesecima ne dolaze nikakve packe, ali se zato slavi stogodišnjica podizanja srpske zastave na Beloj kući i laskavim promotivnim spotovima popravlja američki imidž u Srbiji.

Uporedo s uzajamnim posetama najviših državnih funkcionera i pregovarača, humanitarnim i akcijama društvene odgovornosti u organizaciji ambasade, najveće iznenađenje usledilo je na izmaku leta – kada je Vašington načelno podržao ideju o korekciji granica sa Kosovom i navodno svaki dogovor koji postignu dve strane.

„Ako Amerika kaže, što nije radila do sad, da će poštovati dogovor Beograda i Prištine, to je velika promena“, naglasio je Momčilo Pantelić, ali je istovremeno FoNetu rekao da bi to trebalo uzeti s određenom rezervom.

Po njemu, u svim izjavama, od američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, do senatora Rona Džonsona, stoji da „nemamo ništa protiv dogovora, ali ćemo onda videti koliko to vredi i da li odgovara širim okolnostima na Balkanu ili u regionu“.

„Americi smeta što je ovde donedavno bila velika gužva bez nje. Smeta joj ruski uticaj, koji je ovde jak, u to nema sumnje, a smeta joj i kineski prodor, pogotovo ekonomski“, ukazuje Pantelić.

U razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza, ni jedan od sagovornika FoNeta ne veruje da će Tramp uskoro doći u Srbiju, kako to već neko vreme najavljuju ovdašnji provladini tabloidi.

„On verovatno nije obavešten šta pišu beogradski tabloidi i nije obavešten da će doći na Balkan“, ocenjuje Mišić, podsećajući da je prethodna poseta američkog predsednika Balkanu bila u vreme kada je Barak Obama „svratio u Atinu“.

Po Mišiću, i to pokazuje da su srpsko-američki odnosi asimetrični, to jest da su u pitanju „odnosi jedne velike sile i jedne male balkanske zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari