Moguće ujedinjenje demokrata 3. februara 1Zoran Lutovac Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju trebalo bi da nastave proces ujedinjenja u jedinstvenu političku organizaciju 3. februara, kada će biti obeležena tridesetogodišnjica obnavljanja rada DS-a, saznaje Danas nezvanično.

Naši sagovornici preciziraju da bi na izbornoj skupštini bilo odlučeno ko će preuzeti rukovodeće funkcije Ujedinjene DS, uključujući predsednika i zamenika predsednika.

„Predsednik Ujedinjene DS verovatno će postati lider DS Zoran Lutovac, a zamenik predsednika lider ZZS Nebojša Zelenović“, tvrde izvori Danasa. Podsetimo, predsednik SDS Boris Tadić izjavio je nedavno da nema ambiciju da bude predsednik ujedinjene političke organizacije.

Kako saznajemo, ujedinjenje će verovatno podrazumevati da stranke donesu odluku o „kolektivnom članstvu“. Jedan od izazova odnosi se na reprogram duga Demokratske stranke, koji, kako se tvrdi, iznosi „više stotina hiljada evra“.

„DS je isplatio dug koji je imao prema bivšem predsedniku stranke Draganu Đilasu, ali ostala su velika dugovanja koja treba da budu namirena, između ostalog, prema javnim preduzećima. Ideja je da se uđe u program reprograma duga, ali i da se  novac sakuplja od članova stranke, tako što bi se uplaćivale male sume, na mesečnom nivou“, ukazuju naši izvori.

Sagovornici Danasa navode da još nije razrađivan plan za 3. februar, ali da je moguće da skup bude održan u Kombank dvorani, gde su u maju tri stranke objavile ujedinjenje pod sloganom „Demokrate zajedno“. Oni napominju da je nakon objavljivanja takve namere prema istraživanjima javnog mnjenja rejting Ujedinjene DS iznosio oko osam odsto, „što je predstavljalo značajan skok“.

Prema našim saznanjima, predstavnici DS, SDS i ZZS su nedavno imali neformalni razgovor sa funkcionerom Partije evropskih socijalista Knutom Flekenštajnom, koji je ocenio da „postoji potreba da se u Srbiji formira jedna jaka stranka levog centra“. „Flekenštajn je i obećao pomoć PES-a Ujedinjenoj DS, ali to ne bi značilo pomoć u rušenju aktuelnog režima u Srbiji. Nije zadatak PES-a da ruši bilo koji režim“, kažu izvori Danasa.

Upitan da li su tačne tvrdnje da će se skupština ujedinjenja triju stranaka održati 3. februara, portparol SDS i član Izvršnog odbora Ujedinjene DS Konstantin Samofalov navodi za naš list da „nijedan datum još nije dogovoren, o tome bi tek trebalo da se razgovara i da nadležni donesu odluke“.

– U svakom slučaju, kriterijum za donošenje odluke o datumu ujedinjenja biće sticanje neophodnih uslova za to, a ne licitiranje datumom po medijima. Smatramo da je, pre svega, prioritet da se ne naprave greške u procesu ujedinjenja, koje bi posle bilo nemoguće ili teško ispraviti, poručuje Samofalov.

„Zategnuti odnosi“

Izvori Danasa kažu da su odnosi unutar Demokratske stranke i dalje „izuzetno zategnuti“, što je i došlo do izražaja prošlog meseca, prilikom sednice Glavnog odbora, koju je napustila grupa demokrata, koja se kasnije vratila na taj skup. Ipak, tvrdi se da „niko od viđenijih članova nema, makar za sada, nameru da istupi iz stranke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari