NADA: Čomić da podnese ostavku zbog nacionalnosti Vojvođanin na budućem popisu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) zatražilo je da ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić podnese ostavku, zbog stava da se u predstojećem popisu stanovništva Srbije, koji treba da se održi 2022. godine, ubaci i nacionalna pripadnost „Vojvođanin“.

Koalicija koju predvode Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da je Vojvođanin naziv za regionalnu pripadnost, slično odrednicama „Šumadinac“, „Krajišnik“ ili „Beograđanin“.

„Slično smo imali u Crnoj Gori i evo šta danas imamo, nezavisnu državu, tenzije i sukobe na ivici građanskog rata. Neko očigledno želi i u Vojvodini. Zahtevaćemo ostavku ministarke Čomić, ako istraje u ovoj svojoj nameri“, naveo je u pisanoj izjavi predsednik DSS-a Miloš Jovanović.

Predsednik POKS-a Žika Gojković zatražio je od premijerke Ane Brnabić da se hitno izjasni po tom pitanju.

„Ministarka Čomić nastavlja tradiciju komunističke partije koja stvara veštačke nacije isključivo na štetu srpskog naroda… Očigledno je da Čomić i (predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad) Čanak na ovaj način žele da se dodvore malobrojnim separatistima u Vojvodini i domognu cenzusa na narednim izborima“, smatra Gojković.

Predsednik Vojvođanske partije i poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine Aleksandar Odžić izjavio je u utorak, da je delegacija Ministarstva ljudska i manjinska prava „imala razumevanja“ da se građanima omogući „pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet“.

Kako prenosi portal 021.rs, on je nakon sastanka sa ministarkom Čomić dodao da su popisivači, na poslednjem popisu 2011. godine, građane koji su se izjašnjavali kao Vojvođani „svrstavali u rubriku regionalne pripadnosti ili pod ‘ostali'“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari