Naprednjaci hvale izmene izbornih zakona 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Početkom februara, dva meseca pred održavanje redovnih parlamentarnih izbora, poslanici Skupštine Srbije raspravljaće o izmenama izbornog zakona.

Naime u skupštinsku proceduru stigao je Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, kojima se, između ostalog, predviđa smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto. I dok predstavnici vlasti hvale izmene izbornih zakona koje je predložila poslanička grupa Srpske napredne stranke, dotle opozicija poručuje da te izmene idu naruku Aleksandru Vučiću, da su još jedan razlog za bojkot i da se „prase ne goji uoči Božića“.

Predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova umesto dosadašnjih pet odsto, od ukupnog broja birača koji su glasali. Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova.

Navodi se da i da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana. Takođe, predloženo je da i na lokalnom nivou u raspodeli učestvuju liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova, a političke stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto.

Jugoslav Kiprijanović, funkcioner Dveri, kaže za Danas da predlog o promeni izbornih uslova, uoči njihovog održavanja samo pokazuje da u Srbiji više nema izbora. „Očigledno je bojkot pogodio u suštinu problema ove korumpirane i nesposobne vlasti. To je ujedno i vododelnica za sve nas iz opozicije. Prase se ne goji uoči Božića, niti se izborni zakoni menjaju pred izbore“, smatra Kiprijanović.

I Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, smatra da nije dobro što pre rasprave u parlamentu o izmenama izbornih zakona nije bilo javne rasprave. Ona, međutim, smatra da je predlog dobar.

Da li će smanjenjem cenzusa sa pet na tri odsto koalicione liste zaista postati jasnije Danas nije uspeo da sazna. Koalicioni partneri naprednjaka tvrde da još vagaju, a u stranci Rasima LJajića, SDPS, koja podržava izmene izbornog zakona, juče nisu hteli da nam odgovore da li to znači da će na naredne izbore izaći samostalno, a ne u koaliciji sa naprednjacima. Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski napominje da niži cenzus znači da će PS na lokalu ponovo izaći samostalno, ali da će samostalnost izostati na republičkim izborima.

„Na republičkom nivou nema nikakve posebne promene i izaći ćemo na listi Srpske napredne stranke“, kaže Komlenski.

Naprednjaci uglavnom ne žele da komentarišu svoje predloge, već samo ponavljaju Vučićeve tvrdnje da te izmene idu na njihovu štetu. Ni Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, juče za naš list nije želeo da komentariše predložena rešenja vezana za liste stranaka nacionalnih manjina.

Uskoro izbor dva nova člana REM-a

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine pokrenuo je postupak za izbor dva člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koja su upražnjena nakon ostavke Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića. Udruženje novinara, udruženje izdavača elektronskih medija i nadležni odbor Skupštine AP Vojvodine imaju rok od 15 dana da predlože nove kandidate.

Tokom rasprave Đorđe Vukadinović, samostalni poslanik, istakao je da su ostavke Pekovića i Vozarevića bile očekivane i najavljene posle dijaloga vlasti i opozicije pod patronatom Evropskog parlamenta, kada je postignut dogovor da će Savet REM-a biti popunjen po formuli „3+2“. „Kako se u decembru znalo da neko za januar planira da podnese ostavke“, rekao je Vukadinović, aludirajući da su ostavke dvojice članova REM-a urađene pod pritiskom. On je naveo i da Goran Peković, koji je u dva mandata bio član Saveta REM, snosi odgovornost za činjenicu da ovo regulatorno telo nije dobro radilo svoj posao, dok za Đorđa Vozarevića smatra da nije bio adekvatan kandidat za tu funkciju, i zato i nije svojevremeno glasao za njihov izbor.

Nataša Mihailović Vacić, poslanica SDPS, odbacila je optužbe na rad Gorana Pekovića, i istakla da je on stručnjak, a poslanica SPS Snežana Paunović negirala je da je vladajuća većina primorala ova dva člana REM-a da podnesu ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari